Декларування доходів громадян: граничні строки подання податкової декларації про майновий стан і доходи. Комунікаційна податкова платформа - оперативна комунікація з бізнесом

08.01.2024

Комунікаційна податкова платформа - оперативна комунікація з бізнесом

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області інформують, що для оперативної комунікації з бізнесом в податковій службі працюють Комунікаційні податкові платформи, які допомагають оперативно та якісно вирішувати проблемні питання, що виникають у платників податків.

Зокрема, якщо у представників інститутів громадського суспільства та бізнес спільноти є питання, які потребують оперативного вирішення, можна надіслати звернення на електронну скриньку комунікаційної податкової платформи ГУ ДПС у Рівненській області: rv.ikc@tax.gov.ua. Відповідно, провідні фахівці податкової служби розглянуть запит та нададуть зворотню реакцію. За бажанням платника подальша комунікація відбуватиметься в режимі онлайн чи офлайн.

Упродовж 2023 року на електронну скриньку Комунікаційної податкової платформи Головного управління ДПС у Рівненській області надійшло 112 звернень від представників бізнесу і громадськості та в рамках роботи Платформи було проведено 68 заходів (семінарів, зустрічей тощо).

Тож податківці Рівненщини відкриті до активного діалогу з бізнесом для оперативного роз’яснення податкових новацій та надання фахової допомоги.

Декларування доходів громадян: граничні строки подання податкової декларації про майновий стан і доходи

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що з 01.01.2024 розпочалась кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році.

Податковим кодексом України (далі – Кодекс) передбачено, що податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) подають:

- фізичні особи – підприємці (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) та фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність – до 01 травня року, наступного за звітним;

- громадяни, у яких виникає обов’язок щодо подання податкової декларації до 01 травня року, наступного за звітним.

Звертаємо увагу, якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем (п. 49.20 ст. 49 Кодексу).

Крім того, за умови якщо у платника податку на доходи фізичних осіб відсутні підтверджуючі документи щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел і суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції, оформлені згідно зі ст. 13 Кодексу, то відповідно до п. п. 170.11.2 п. 170.11 ст. 170 Кодексу такий платник зобов’язаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання податкової декларації до 31 грудня року, наступного за звітним;

- фізичні особи – підприємці (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування), у разі припинення підприємницької діяльності – протягом 20 календарних днів місяця наступного за календарним місяцем, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця за її рішенням;

Важливо!

У разі проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця за її рішенням останнім базовим податковим (звітним) періодом є період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності;.

- резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, – не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду;

- фізичні особи, у яких є право на податкову знижку, – до 31 грудня (включно) наступного за звітним податкового року.

Нагадуємо про «гарячі лінії» щодо реєстрації та застосування РРО і програмних РРО

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області нагадують суб’єктам господарювання, що з питань щодо реєстрації та застосуванням РРО чи ПРРО можна звертатись на «гарячі лінії», які працюють з понеділка по п'ятницю в межах робочого часу податкової служби: (0362) 692622, (0362) 692628, (096) 1641066, (063) 8518494.

Враховуючи, що питання щодо застосування РРО/ПРРО можуть виникати у кожного підприємця, не відкладайте отримання відповіді на потім, телефонуйте, коли потрібно.

Крім того, для оперативного вирішення питань платники податків можуть звертатись на Комунікаційну податкову платформу Головного управління ДПС у Рівненській області, взаємодіяти з якою просто та зручно – необхідно лише надіслати свій лист на електронну скриньку: rv.ikc@tax.gov.ua, в якому викласти зміст питання, що потребує вирішення. Після отримання листа з вами оперативно зв’яжеться координатор платформи для визначення формату відповіді, зокрема проведення зустрічі з відповідальними особами профільних структурних підрозділів.

Податківці Рівненщини відкриті до активного діалогу з бізнесом для оперативного роз’яснення податкових новацій та надання фахової допомоги.

Поділитися: