Декларуємо доходи швидко і без помилок. На потреби держави платники Рівненщини сплатили 2,7 мільярда гривень податків та зборів

04.03.2024

На потреби держави платники Рівненщини сплатили 2,7 мільярда гривень податків та зборів

За два місяці поточного року платники Рівненщини сплатили до бюджетів всіх рівнів 2,7 мільярда гривень податкових платежів. Забезпечено приріст порівняно з відповідним періодом минулого року, який склав 122,7 млн гривень. Про це повідомив в.о. начальника Головного управління ДПС у Рівненській області Андрій Троцко

Зокрема, до державної скарбниці надійшло 1,3 млрд гривень. Серед основних бюджетоформуючих платежів лідирують податок на додану вартість – 389 млн грн та податок з доходів фiзичних осiб – 330 млн гривень.

Доходи ж місцевих бюджетів склали 1,4 млрд гривень (+348 млн грн до двох місяців 2023 року).

«Платники Рівненщини у складний воєнний час продовжують підтримувати економіку України, сумлінно сплачуючи до бюджету податки. Завдяки їх активній громадянській позиції держава стабільно отримує кошти для забезпечення Збройних Сил України та соціальних виплат», – зазначив керівник податкової служби області.

Декларуємо доходи швидко і без помилок

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що триває кампанія декларування доходів громадян, отриманих у 2023 році.

Платник податків може обрати зручний для себе спосіб подачі податкової декларації про майновий стан і доходи: особисто, поштою або в електронній формі.

Для зручності громадян при поданні декларації засобами електронного зв’язку в електронній формі в Електронному кабінеті платника створено електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи», який надає можливість часткового автоматичного предзаповнення декларації.

Електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи» дозволяє сформувати декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів, у т. ч. для використання права на податкову знижку.

Часткове автоматичне предзаповнення декларації здійснюється на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податку, та відомостей про обʼєкти нерухомого чи рухомого майна.

Використання цього електронного сервісу:

- скорочує час і витрати при поданні податкової декларації;

- мінімізує помилки при заповненні декларації;

- надає можливість подання копій первинних документів як додаток до податкової декларації в онлайн-режимі.

Звертаємо увагу, що громадяни, які відповідно до Податкового кодексу України зобов’язані подати декларацію про майновий стан і доходи за 2023 рік, мають задекларувати свої минулорічні доходи до 1 травня 2024 року. Громадяни, які мають право на податкову знижку за результатами 2023 року, можуть подати декларацію до 31 грудня 2024 включно.

З нормативно-правовою базою та прикладами заповнення податкових декларацій можна ознайомитися на вебпорталі ДПС у банері «Деклараційна кампанія 2024».

Перевірте чи є у вас податковий борг, адже вимога надсилається лише якщо борг більше 3060 гривень

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області нагадують платникам податків, що у разі наявності у них податкового боргу, сума якого перевищила 3060 гривень, податковий орган вручає податкову вимогу та застосовує заходи стягнення податкового боргу. Окрім того, майно боржника передається в податкову заставу.

Саме з податкової вимоги платник податків має можливість дізнатися про факт виникнення грошового зобов’язання та права податкової застави, розмір податкового боргу, який забезпечується податковою заставою, обов’язок погасити податковий борг і можливі наслідки його непогашення в установлений строк.

Отже, якщо у платника існує податкова заборгованість менше 3060 гривень, то він не отримає податкову вимогу, яка в першу чергу носить інформативний характер, не сплатить заборговані суми і з часом борг буде накопичуватися за рахунок штрафних санкцій за несвоєчасну сплату податків, а сплачувати його все одно необхідно.

Тому, щоб не відчувати дієвість на собі заходів стягнення, вжиття яких передбачене законодавчими актами, звертаємось до платників з проханням самостійно стежити за наявністю чи відсутністю боргу та своєчасно сплачувати визначені суми податкових зобов’язань.

Радимо кожному перевірити чи є у вас податковий борг. Це можна зробити на вебпорталі ДПС, скориставшись сервісом Електронний кабінет (https://cabinet.tax.gov.ua/), скориставшись мобільним додатком «Моя податкова» або ж звернувшись у Центри обслуговування платників Головного управління ДПС у Рівненській області за місцем реєстрації як платника податків.

Поділитися: