До місцевих бюджетів Рівненщини сплачено понад  1,4 млрд гривень податків

06.03.2024

До місцевих бюджетів Рівненщини сплачено понад 1,4 млрд гривень податків

Протягом січня - лютого 2024 року надходження податкових платежів до місцевих бюджетів Рівненщини склали 1 млрд 440 млн гривень. За словами в.о. начальника ГУ ДПС у Рівненській області Андрія Троцка, ця сума перевищує показники за аналогічний період 2023 року на 348 млн гривень.

Найбільше надходжень до місцевих бюджетів забезпечили платники податку на доходи фізичних осіб - протягом двох місяців 2024 року місцеві скарбниці отримали понад 876,5 млн грн ПДФО.

Крім того, понад 320 млн грн єдиного податку отримали бюджети громад від суб’єктів господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування.

Також серед лідерів по наповненню місцевого бюджету у 2024 році – податок на землю – його в місцевих скарбницях краю понад 108 млн гривень.

Дякуємо платникам за сумлінну сплату податків!

Запитували – відповідаємо: чи зобов’язана фізична особа, яка отримала доходи від продажу об’єктів нерухомого та/або рухомого майна, з яких сплачено податок до нотаріального оформлення договорів, подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, за умови відсутності інших підстав для її подання?

Відповідно до п.п. 164.2.4 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається, зокрема, частина доходів від операцій з майном, розмір якої визначається згідно з положеннями ст.ст. 172 та 173 ПКУ.

Порядок подання фізичними особами – платниками податку на доходи фізичних осіб Декларації встановлений ст. 179 ПКУ, згідно з п. 179.1 якої платник податку зобов’язаний подавати Декларацію відповідно до ПКУ.

Водночас, п. 179.2 ст. 179 ПКУ визначено, що відповідно до ПКУ обов’язок платника податку щодо подання Декларації вважається виконаним і Декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи, зокрема, від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до ПКУ не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок відповідно до розд. IV ПКУ.

Тобто, фізична особа, яка отримала доходи від продажу об’єктів нерухомого та/або рухомого майна, з яких сплачено податок до нотаріального оформлення договорів купівлі-продажу відповідно до розд. IV ПКУ, не зобов’язана подавати річну Декларацію та відображати так доходи у Додатку Ф4, за умови відсутності інших підстав для її подання.

Термін використання книг обліку розрахункових операцій або резервного реєстратора розрахункових операцій у разі виходу з ладу РРО

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що відповідно до ст. 5 Закону України від 06 липня 1995року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265), на період виходу з ладу реєстратора розрахункових операцій та здійснення його ремонту або у разі тимчасового, не більше 7 робочих днів, відключення електроенергії проведення розрахункових операцій здійснюється з використанням книги обліку розрахункових операцій та розрахункової книжки або із застосуванням належним чином зареєстрованого резервного РРО.
Пунктом 2 ст. 14 Закону № 265 передбачено, що у разі виходу з ладу РРО центри сервісного обслуговування зобов’язані забезпечувати відновлення його роботи протягом 7 робочих днів.
разі незабезпечення центром сервісного обслуговування гарантійного ремонту РРО не пізніше сьомого робочого дня з дня прийняття в ремонт РРО ввести в експлуатацію належним чином зареєстрований на суб’єкта господарювання резервний РРО (п. 4 ст. 14 Закону № 265).

Поділитися: