До уваги платників податків – фізичних осіб! Запитували – відповідаємо: де можна переглянути план-графік перевірок?

08.01.2024

Платники Рівненщини сплатили понад 11 мільярдів гривень на забезпечення соціальних гарантій

«Платники податків Рівненщини минулого року сплатили до бюджету 11,2 млрд грн єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», – повідомив керівник Головного управління ДПС у Рівненській області Андрій Троцко. За його словами у 2023 році порівняно з 2022 роком сплата єдиного внеску зросла на 16 відсотків або на 1,6 млрд гривень.

Нагадаємо, що єдиний внесок є джерелом наповнення фондів соціального страхування, з яких здійснюються виплати пенсій, забезпечуються соціальні гарантії на випадок безробіття, нещасних випадків на виробництві чи професійних захворювань. Цей платіж, як відомо, сплачується з легальних доходів громадян. Тож позитивна динаміка надходжень єдиного внеску напряму залежить від зростання фонду оплати праці та легалізації доходів найманих працівників.

Важливо: несвоєчасно несплачений єдиний внесок призводить до втрати страхового стажу працівника, необхідного для призначення пенсій у майбутньому, адже періоди роботи зараховуються до страхового стажу лише за умови сплати страхових внесків у сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

До уваги платників податків – фізичних осіб!

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що з 1 січня поточного року розпочалась кампанія декларування доходів громадян, отриманих у 2023 році. Подання податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) передбачено Конституцією України та розділом IV Податкового кодексу України (далі – Кодекс).

Розділом IV Кодексу встановлені випадки, за якими у платників податку – фізичних осіб виникає обов’язок самостійно обчислити суми податку на доходи фізичних осіб (далі – податок) та військового збору, що підлягають сплаті до бюджету за результатами звітного податкового року шляхом подання до податкового органу податкової декларації, до яких належать:

- отримання окремих видів доходів від податкових агентів, що не підлягають оподаткуванню при виплаті, але не звільнених від оподаткування (п.п. 168.1.3 п.168.1 ст. 168 Кодексу);

- отримання доходів від особи, яка не є податковим агентом (від інших фізичних осіб) (п.п. 168.2.1 п.168.2 ст. 168 Кодексу);

- отримання іноземних доходів (п.п. 170.11.1 п. 170.11 ст. 170 Кодексу).

Звертаємо увагу, що порядок декларування доходів фізичними особами за результатами 2023 року має деякі відмінності від попереднього року.

Зокрема, з 01.01.2024 введено в дію нову форму податкової декларації про майновий стан і доходи, у зв’язку із набранням чинності наказу Міністерства фінансів України від 28 серпня 2023 року № 467 «Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованого в Мінюсті 18 жовтня 2023 року за № 1817/40873.

Для спрощення процедури декларування доходів рекомендуємо скористатись електронним сервісом – предзаповнення декларації про майновий стан і доходи, який доступний в Електронному кабінеті (https://cabinet.tax.gov.ua/).

Запитували – відповідаємо: де можна переглянути план-графік перевірок?

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що відповідно до чинних положень статті 77 Податкового кодексу України та згідно з вимогами Порядку формування план-графіка, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 02.06.2015р. №524 «Про затвердження Порядку формування план-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків» (із змінами) формується план-графік проведення документальних планових перевірок та розміщується на вебпорталі ДПС.

З детальним план-графіком проведення документальних планових перевірок платників податків на 2024 рік можна ознайомитись за покликанням: https://www.tax.gov.ua/diyalnist-/plani-ta-zviti-roboti-/740029.html

Поділитися: