Дотримання вимог Закону про РРО – гарантоване уникнення штрафів та репутація сумлінного платника податків. Кампанія декларування доходів громадян:  нововведення, які набрали чинності у 2024 році

18.01.2024

З початку року суб’єкти господарювання Рівненщини сплатили понад 188 мільйонів гривень акцизного податку

За 2023 рік суб’єкти господарювання Рівненщини сплатили до державного бюджету 188,2 млн грн акцизного податку, що на 154 млн грн перевищує надходження 2022 року.

Із сплаченої суми 163 млн грн акцизного податку сплатили виробники тютюнових виробів, а 16 млн грн - пивовари області.

Щоб убезпечити себе від споживання неякісного алкоголю, податківці рекомендують споживачам купувати лише легальну підакцизну продукцію.

Серед умов, які вказують на те, що алкоголь відповідає стандартам якості та перебуває у легальному обігу, - марка акцизного податку встановленого зразка на кожній одиниці продукції та ліцензія у продавця такого товару.

Нагадаємо, що в умовах воєнного стану Державна податкова служба забезпечує контроль за діяльністю суб’єктів господарювання сфери торгівлі, ресторанного господарства та послуг шляхом проведення фактичних перевірок.

Кампанія декларування доходів громадян: нововведення, які набрали чинності у 2024 році

Головне управління ДПС у Рівненській області звертає увагу платників податків, що з 01 січня 2024 року діє нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи (далі - декларація), у зв'язку із набранням чинності наказу Міністерства фінансів України від 28 серпня 2023 року N 467 «Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованого в Мін'юсті 18 жовтня 2023 року за N 1817/40873.

Нова форма декларації передбачає відокремлення податкових зобов'язань по податку на доходи фізичних осіб (далі - податок) при визначенні мінімального податкового зобов'язання (далі - МПЗ) фізичними особами - підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) - власниками, орендарями, користувачами на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь. Водночас звертаємо увагу, що сплата податку при визначенні МПЗ фізичними особами - підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) здійснюється за кодом бюджетної класифікації «11010500 - податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування».

Крім того, змінився порядок розрахунку суми податку на доходи фізичних осіб, що підлягає поверненню з бюджету у зв'язку із використанням права на податкову знижку за витратами, понесеними відповідно до пункту 166.3 статті 166 розділу IV Податкового кодексу України (далі - Кодекс), крім витрат, зазначених у підпункті 166.3.10 пункту 166.3 статті 166 розділу IV Кодексу (додаток Ф3 до декларації).

Зокрема, викладено у новій редакції:

додаток КІК «Розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, визначених з частини прибутку контрольованої іноземної компанії» (нова назва додатка – «Розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб та/або військового збору, визначених із частини прибутку контрольованої іноземної компанії»);

додаток Ф3 «Розрахунок суми податку, на яку зменшуються податкові зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб, у зв'язку з використанням права на податкову знижку»;

додаток Ф4 «Розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, оподатковуваних доходів від продажу протягом звітного (податкового) року об'єкта(ів) нерухомого та/або рухомого майна» (нова назва додатка – «Розрахунок подільного об'єкта незавершеного будівництва та від відступлення прав за договором купівлі-продажу неподільного об'єкта незавершеного будівництва / майбутнього об'єкта нерухомості, щодо якого сплачено частково ціну та зареєстровано обтяження речових прав на користь покупця та/або від продажу (обміну) об'єктів рухомого майна»).

Дотримання вимог Закону про РРО – гарантоване уникнення штрафів та репутація сумлінного платника податків

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує платникам податків про необхідність дотримання вимог Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Зокрема, звертаємо увагу суб’єктів господарювання, які надають послуг таксі або проводять розрахунки при продажу товарів через мережу Інтернет, що такі підприємці повинні обов’язково застосовувати РРО та/або ПРРО при здійсненні розрахунків зі споживачами та надавати відповідні розрахункові документи.

Наголошуємо, що здійснення такої діяльності можливе лише за умови державної реєстрації суб’єктом господарювання із зазначенням відповідного виду діяльності.

Пам’ятайте, що дотримання вимог Закону № 265, а також офіційне оформлення трудових відносин з найманими працівниками – це не тільки гарантоване уникнення штрафів, а й репутація сумлінного платника податків.

Для оперативного реагування на незаконну господарську діяльність (торгівля без державної реєстрації, без застосування РРО, без наявності відповідних ліцензій тощо) можна інформувати ДПС про такі випадки через чат-бот «StopViolationBot» месенджеру «Telegram».

Поділитися: