Дубенська ДПІ інформує

01.12.2021
---До уваги роботодавців!
Дубенський відділ податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС у Рівненській області інформує, що у статті 8 Закону України від 15 грудня 2020 року №1082-ІХ «Про Державний бюджет України на 2021 рік» (далі–Закон №1082) визначений розмір мінімальної заробітної плати з 1 грудня 2021 року в сумі 6500 грн.
Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов'язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності та господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників.
Відповідно до статті 31 Закону України від 24 березня 1995 року №108/95-ВР «Про оплату праці» (зі змінами) розмір заробітної плати працівника за виконану місячну норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати. Якщо нарахована заробітна плата працівника є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, роботодавець проводить доплату до рівня мінімальної заробітної плати, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати.
У зв'язку з наведеним, звертаємо увагу роботодавців на необхідність забезпечення підвищення розміру виплат заробітних плат найманим працівникам, що сприятиме підвищенню їх рівня соціального захисту.
Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX
---- Особливості оподаткування ПДФО доходу фізичної особи у вигляді безоплатно отриманих корпоративних прав (частки в статутному фонді ЮО) від іншої фізичної особи – засновника підприємства, яка не є членом сім’ї першого та другого ступеня споріднення.
Фахівці Дубенського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС у Рівненській області інформують, що у разі безоплатного отримання фізичною особою (не є членом сім’ї спадкодавця (дарувальника) першого та другого ступенів споріднення) доходу у вигляді корпоративних прав (частки в статутному фонді юридичної особи) від іншої фізичної особи – засновника підприємства за заявою, іншого документа про перехід чи передачу частки учасника у статутному капіталі товариства в цілях оподаткування податком на доходи фізичних осіб такий дохід слід розглядати як дохід, отриманий платником податку у дарунок, що підлягає оподаткуванню за ставкою 5 відсотків.
При цьому фізична особа, яка безоплатно отримала корпоративні права (частку в статутному фонді юридичної особи) від іншої фізичної особи - засновника підприємства, повинна подати податкову декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня року, наступного за роком, в якому було отримано такий дохід.
Докладніше в ЗІР http://zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques (категорія 103.02)
Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»
----Чи можна купити страховий стаж
Фахівці Дубенського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС у Рівненській області повідомляють, щоб отримати пенсію – необхідний стаж. Щоб був стаж – необхідно сплачувати внески. А якщо ви не перебуваєте у трудових відносинах з роботодавцями й не належите до платників єдиного внеску, тоді можете самі подбати про майбутню пенсію і докупити страховий стаж шляхом добровільної участі в системі загальнообов’язкового соціального страхування.
Тобто це реальна можливість для осіб, які є незастрахованими, забезпечити себе шляхом сплати страхових внесків на добровільних засадах та гарантувати стабільний дохід у разі досягнення пенсійного віку.
Існує два способи добровільної сплати страхових внесків.
Перший спосіб полягає в укладенні договору про добровільну участь на термін не менше одного року. Таким чином, особа поступово може набувати необхідний їй страховий стаж – це страхування на майбутні періоди.
Укладаючи такий договір, особа зобов’язується щомісяця сплачувати внески, оскільки страховий стаж обчислюється в місяцях. Розміри платежів обумовлюються в договорі й визначаються особою самостійно, але при цьому їх величина повинна бути не менше 22 % від мінімальної заробітної плати (мінімум з 01.01.2021 – 1320 грн).
Другий спосіб: теж шляхом укладення договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового соціального страхування, але особа одноразово може сплатити єдиний внесок за попередні періоди, в яких вона не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню.
Сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок (22 %) на дату укладання договору, помножений на коефіцієнт 2 (мінімальний страховий внесок за один місяць для одноразової сплати за попередні періоди складе 2640 грн). При цьому, громадяни самостійно для себе визначають період, за який мають можливість укласти договір про добровільну участь та сплатити страхові внески.
Для укладення договору про добровільну участь необхідно звертатись до Державної податкової інспекції за місцем реєстрації громадянина.
Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX
-----Здійснення ЗЕД платниками єдиного податку першої – четвертої груп
Дубенська ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській області повідомляє, що згідно з ст. 1 Закону України від 16 квітня 1991 року № 959-XII «Про зовнішньоекономічну діяльність» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 959) зовнішньоекономічна діяльність – діяльність суб’єктів господарської діяльності України та іноземних суб’єктів господарської діяльності, а також діяльність державних замовників з оборонного замовлення у випадках, визначених законами України, побудована на взаємовідносинах між ними, що має місце як на території України, так і за її межами.
Фізичні особи, які мають постійне місце проживання на території України, мають зазначене право, здійснювати зовнішньоекономічну діяльність, якщо вони зареєстровані як підприємці згідно з Законом України від 07 лютого 1991 року № 698-ХII «Про підприємництво» (частина друга ст. 5 Закону № 959).
Статтею 4 Закону № 959 передбачені види зовнішньоекономічної діяльності, до яких, зокрема, належать експорт та імпорт товарів, капіталів та робочої сили.
Відповідно до п. 291.3 ст. 291 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) фізична особа – підприємець (далі – ФОП) може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, встановленим главою 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розд. XIV ПКУ, та реєструється платником єдиного податку в порядку, визначеному цією главою.
Умови перебування ФОП на єдиному податку першої – четвертої груп встановлені п. 291.4 ст. 291 ПКУ.
Пунктами 291.5 та 291.5 прим. 1 ст. 291 ПКУ визначені види діяльності, здійснюючи які ФОП не можуть бути платниками єдиного податку першої - четвертої груп.
Згідно з п.п. 5 п.п. 298.2.3 п. 298.2 ст. 298 ПКУ платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, у разі здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, або невідповідності вимогам організаційно-правових форм господарювання – з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності або відбулася зміна організаційно-правової форми.
Враховуючи вищенаведене, ФОП – платники єдиного податку першої – четвертої груп можуть здійснювати зовнішньоекономічну діяльність за умови дотримання вимог розд. XIV ПКУ щодо перебування на спрощеній системі оподаткування.
Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX
Поділитися: