ФОП, які припинили підприємницьку діяльність, мають подати податкову декларацію про майновий стан і доходи. Пенсіонери за віком мають право на пільгу щодо сплати земельного податку.

24.03.2023

Більшість платників податків Рівненщини надає перевагу електронному звітуванню

У січні-лютому цього року податківцями Рівненщини опрацьовано майже 148 тисяч звітних документів від платників податків. Загалом у цей період відзвітували 48,8 тисяч платників, з них понад 96 відсотків обрали електронну форму звітності.

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області нагадують платникам податків, що електронна форма звітності має низку переваг над паперовою, це – економія часу, незалежність від місця перебування платника, автоматичне формування архіву, оновлення версій документів, перевірка на предмет арифметичних помилок тощо.

Подавати е-звітність можна, зокрема, через Електронний кабінет платника – зручний та функціональний сервіс податкової служби, який дає можливість спілкування з податковою в онлайн режимі і є альтернативою Центрів обслуговування платників. Ним можуть скористатися як громадяни, так і суб’єкти підприємницької діяльності. При цьому робота в Електронному кабінеті здійснюється через мережу Internet та не вимагає використання чи встановлення будь-якого додаткового програмного забезпечення. Цим сервісом можна скористатись як з персональних комп’ютерів, так і зі смартпристроїв.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою http://cabinet.tax.gov.ua.

Пенсіонери за віком мають право на пільгу щодо сплати земельного податку

ГУ ДПС у Рівненській області нагадує, що пільгові категорії платників визначено нормами Податкового кодексу України. Зокрема, право на пільгу щодо сплати земельного податку мають фізичні особи – пенсіонери, які досягли пенсійного віку. При цьому, фізична особа для отримання пільги щодо сплати земельного податку, має подати до контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки заяву довільної форми про надання пільги та документ, що посвідчують її право на застосування такої пільги (пенсійне посвідчення). Звертаємо увагу, що звільнення від сплати податку поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм:

для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари;

для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара;

для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара;

для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара;

для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара.

Увага! У разі подання фізичною особою, яка станом на 1 січня поточного року має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, заяви про застосування пільги після 1 травня поточного року, пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з наступного податкового (звітного) періоду.

Рівненщина: надходження від туристичного збору зросли на 200 тисяч гривень

За січень-лютий 2023 року платники Рівненщини залишили сплатили 515 тис гривень туристичного збору, що на 200 тис гривень, або на 63,3% більше надходжень за аналогічний період минулого року.

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області нагадують суб’єктам господарювання, що відповідно до п.п. 268.2.1 Податкового кодексу України платниками туристичного збору є громадяни України, іноземці, а також особи без громадянства, які прибувають на територію адміністративно-територіальної одиниці, на якій діє рішення місцевої влади про встановлення туристичного збору, та тимчасово розміщуються у місцях проживання (ночівлі).

Платники збору сплачують суму збору авансовим внеском перед тимчасовим розміщенням у місцях проживання (ночівлі) податковим агентам, які справляють даний збір за ставками встановленими органами місцевого самоврядування.

Перелік податкових агентів визначений п.п. 268.5.2 п. 268.5 ст. 268 ПКУ.
Так, згідно з рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, справляння збору може здійснюватися такими податковими агентами:

а) юридичними особами, філіями, відділеннями, іншими відокремленими підрозділами юридичних осіб згідно з п.п. 268.7.2 ПКУ, фізичними особами – підприємцями, які надають послуги з тимчасового розміщення осіб у місцях проживання (ночівлі), визначених п.п. 268.5.1 ПКУ;

б) квартирно-посередницькими організаціями, які направляють неорганізованих осіб з метою їх тимчасового розміщення у місцях проживання (ночівлі), визначених п.п. «б» п.п. 268.5.1 ПКУ, що належать фізичним особам на праві власності або на праві користування за договором найму;

в) юридичними особами, які уповноважуються сільською, селищною, міською радою або радою об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, справляти збір на умовах договору, укладеного з відповідною радою.

Декларація з туристичного збору подається податковим агентом за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному кварталу, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу

Податківці зауважують, що, оскільки туристичний збір – це місцевий збір, кошти якого надходять виключно до місцевих бюджетів, територіальні громади та міські ради в першу чергу мають бути зацікавлені у наповненні місцевої казни.

ФОП, які припинили підприємницьку діяльність, мають подати податкову декларацію про майновий стан і доходи

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що відповідно до п. 177.11 ст. 177 Податкового кодексу України фізичні особи - підприємці подають річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, в якій поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначатися інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи, а також відомості про суми єдиного внеску, нарахованого на доходи від підприємницької діяльності в розмірах, визначених відповідно до закону.

Фізичні особи, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця за її рішенням, подають податкову декларацію за останній базовий податковий (звітний) період, в якій відображаються виключно доходи від проведення підприємницької діяльності, у строки, встановлені цим Кодексом для місячного податкового періоду.

У разі проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи підприємця за його рішенням останнім базовим податковим (звітним) періодом є період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.

При цьому, податкова декларація за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю, подається протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

Платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб та військовий збір, зазначені у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання такої декларації.

Поділитися: