Кампанія декларування доходів громадян: для звітування використовуйте електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи» та мінімізуйте помилки при заповненні декларації

16.01.2024

Платники податків Рівненщини за рік отримали більше 13 тисяч безкоштовних електронних ключів від податкової служби

Упродовж минулого 2023 року 6695 платників податків Рівненщини звернулися до податкової служби за електронними ключами, відповідно фахівці підрозділів реєстрації користувачів ГУ ДПС у Рівненській області видали 13390 безкоштовних кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів.

Нагадаємо, що згенерувати особисті ключі можна у відокремлених пунктах реєстрації Кваліфікованого надавача ЕДП Державної податкової служби України. Деталі – за посиланням: https://ca.tax.gov.ua/contacts.

Також платники мають можливість повторного (дистанційного) формування сертифікатів за електронним запитом.

Дистанційно сформувати нові сертифікати зможуть ті користувачі, які мають:
- чинні сертифікати (наприклад до закінчення строку чинності сертифікатів залишилося декілька днів);
- незмінні реєстраційні дані (ПІБ, адреса реєстрації місця проживання, код ЄДРПОУ організації тощо);
- особистий ключ, доступний лише користувачу та не є скомпрометованим.

Звертаємо увагу, що електронні ключі від ДПС можна застосовувати для отримання податкових послуг онлайн, зокрема, в Електронному кабінеті, мобільному додатку «Моя податкова». Водночас сертифікати КНЕДП ДПС підтримують десятки державних та приватних систем, сервісів і програм. З їхнім переліком можна ознайомитись за посиланням: https://ca.tax.gov.ua/partnership.

Кампанія декларування доходів громадян: для звітування використовуйте електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи» та мінімізуйте помилки при заповненні декларації

В ГУ ДПС у Рівненській області звертають увагу громадян, що з початку 2024 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2023 року. На Рівненщині за результатами минулорічної кампанії про доходи, одержані у 2022 році, прозвітували 9109 громадян, які задекларували 1 млрд 923 млн грн доходів.

Нагадаємо, що платник податків може обрати зручний для себе спосіб подачі податкової декларації про майновий стан і доходи:

- особисто або уповноваженою особою;

- поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання;

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

З метою підвищення рівня добровільності декларування доходів громадян та для зручності при поданні декларації в Електронному кабінеті платника створено електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи», який надає можливість часткового автоматичного предзаповнення декларації.

Електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи» дозволяє сформувати декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів, у т. ч. для використання права на податкову знижку.

Часткове автоматичне предзаповнення декларації здійснюється на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податку, та відомостей про обʼєкти нерухомого чи рухомого майна.

Використання цього електронного сервісу:

- скорочує час і витрати при поданні податкової декларації;

- мінімізує помилки при заповненні декларації;

- надає можливість подання копій первинних документів як додаток до податкової декларації в онлайн-режимі.

При здійсненні продажу товарів чи надання послуг за допомогою соцмереж необхідна державна реєстрація підприємницької діяльності

В ГУ ДПС у Рівненській області нагадують, якщо платник податків займається продажем товарів чи наданням послуг, у тому числі за допомогою соцмереж, державна реєстрація є обов’язковою. Адже це – передумова початку здійснення господарської діяльності.

Звертаємо увагу, що відсутність держреєстрації призводить до притягнення до адміністративної (ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення) та, в певних випадках, до кримінальної (ст. 201 Кримінального кодексу України) відповідальності.

На сьогодні значна кількість громадян нехтують обов’язком реєстрації підприємницької діяльності, що є прямим порушенням встановлених законодавством вимог. В результаті, це призводить до: здійснення господарської діяльності без державної реєстрації; використання праці найманих осіб без належного оформлення трудових відносин та відсутності мінімальних соціальних гарантій; виплати заробітної плати «в конвертах»; продажу товару, який придбаний без документів, або імпортований без офіційного митного оформлення; непроведення розрахунків через РРО/ПРРО; ухилення від сплати податків тощо.

Враховуючи глобальну цифровізацію, використання соціальних мереж, зокрема, Facebook та Instagram, стало потужним маркетинговим інструментом, який став досить популярним серед громадян для дистанційного продажу товарів або надання послуг. Проте більшість таких продавців нехтують обов’язком реєстрації підприємницької діяльності, ухиляються від сплати податків, а розрахунки проводять через банківські картки фізичних осіб, що заборонено законодавством.

Зауважимо, що такі випадки досліджуються та перевіряються працівниками податкових органів, а у випадку підтвердження – вживаються заходи відповідного реагування.

Поділитися: