Хто є платниками земельного податку? До відома громадян! Змінили свої особисті дані - не забудьте протягом місяця повідомити про це податкову.

10.02.2023

Завдяки легальним доходам жителів Рівненщини до бюджету надійшло майже 740 мільйонів гривень ПДФО

Упродовж січня 2023 року з легальних доходів платників податків Рівненщини до бюджету сплачено 739,4 мільйона гривень податку на доходи фізичних осіб. Сума залучених надходжень ПДФО до бюджетів усіх рівнів на 249,1 мільйона гривень, або 51% перевищує показники січня 2022 року.

Із загальної суми сплаченого ПДФО 155,4 мільйона гривень надійшло до держбюджету (+ 52,4 млн грн до січня 20222 року). Решту суми, а це 584 мільйона гривень (+ 196,7 млн грн до січня 20222 року), отримали місцеві бюджети області.

Як зазначив в.о. начальника Головного управління ДПС у Рівненській області Владислав Грабовий, у 2023 році фінансова спроможність кожної з громад, насамперед, визначатиметься кількістю легальних робочих місць. А це означає, що органи місцевої влади та податкової служби повинні спільно працювати на результат – залучення до бюджетів передбачених законом податків.

Водночас податківці нагадують, що підтримати країну фінансово можуть громадяни, які відзвітуються у рамках податкової амністії: держава запропонувала до 1 березня 2023 року на компромісних умовах подати одноразову добровільну декларацію про активи, що придбані у минулі податкові періоди за доходи без належного оподаткування, та сплатити відповідний збір.

Хто є платниками земельного податку?

Відповідно до п.п. 14.1.147 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) плата за землю – це обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.
Земельний податок – обов’язковий платіж, що справляється з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійних землекористувачів (п.п. 14.1.72 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).
Власники земельних ділянок – це юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти), які відповідно до закону набули права власності на землю в Україні, а також територіальні громади та держава щодо земель комунальної та державної власності відповідно (п.п. 14.1.34 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).
Згідно з п.п. 14.1.73 п. 14.1 ст. 14 ПКУ землекористувачі – це юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти), які користуються земельними ділянками державної та комунальної власності:
на праві постійного користування;
на умовах оренди.
Підпунктом 269.1.1 п. 269.1 ст. 269 ПКУ встановлено, що платниками плати за землю є, зокрема, платники земельного податку:
власники земельних ділянок, земельних часток (паїв);
землекористувачі, яким відповідно до закону надані у користування земельні ділянки державної та комунальної власності на правах постійного користування.

До відома громадян!

Змінили свої особисті дані - не забудьте протягом місяця повідомити про це податкову

В ГУ ДПС у Рівненській області нагадують громадянам, що у разі якщо фізична особа – платник податків змінив особисті реєстраційні дані, а саме: прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання (податкову адресу) тощо, то такий платник зобов’язаний повідомити контролюючий орган про зміну даних протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання Заяви про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (Форма № 5 ДР) або Заяви про внесення змін до окремого реєстру Державного реєстру фізичних осіб – платників податків щодо фізичних осіб, які обліковуються за серією та/або номером паспорта (Форма № 5 ДРП).

На сьогодні існує два шляхи внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків шляхом подання Заяви за формою № 5 ДР:

- особисто або через законного представника до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання), а у разі зміни місця проживання – до контролюючого органу за новим місцем проживання. Фізичні особи, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання, подають зазначені заяви особисто або через представника до будь-якого контролюючого органу;

- засобами електронного сервісу «Електронний кабінет платника» на офіційному вебпорталі ДПС, з використанням кваліфікованого електронного підпису (адреса: https://cabinet.tax.gov.ua).

Заява за формою № 5 ДРП подається особисто або через законного представника до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання), а у разі зміни місця проживання – до контролюючого органу за новим місцем проживання.

Зауважимо, що без оновлення своїх особистих даних фізична особа – платник податків надалі може зіштовхнутися з неузгодженістю при поданні звітності, позбавляє себе можливості вчасно отримувати нагадування від податкових органів щодо обов’язкових податків, зборів (інших платежів) або наявності податкового боргу, що призведе до подальшого нарахування штрафних санкцій.

Поділитися: