Комунальне підприємство «Варковичі комунслужба» повідомляє мешканців Варковицької ТГ, суб’єктів підприємницької діяльності, власників об’єктів нерухомості про необхідність укладення договорів на вивезення твердих побутових відходів.

06.12.2023

Шановні жителі Варковицької територіальної громади

Комунальне підприємство «Варковичі комунслужба» повідомляє мешканців території населених пунктів Варковицької сільської ради, суб’єктів підприємницької діяльності, власників об’єктів нерухомості про необхідність укладення договорів на вивезення твердих побутових відходів.

Рішенням виконкому Варковицької сільської ради № 324 від 30.10.2023 року тариф за збір ТПВ з населення складає 33,60 грн з особи на місяць,

Для бюджетних організацій 204,50 грн за 1 м3,

Для інших споживачів 244,00 грн за 1 м3

Чистота – чи не найголовніший атрибут затишного й комфортного проживання жителів громади.

Громада – це тисячі дворів та приватних будинків, одна спільна, велика оселя для всіх і кожного, чистота якої починається із сумлінного ставлення її мешканців до себе та довкілля, злагодженої роботи комунальних служб, місцевої влади та пересічних громадян. Чистота громади – справа спільна для всіх та кожного.

У нашій громаді послугою з вивезення твердих побутових відходів користується майже кожний громадянин. Проте чи всі відповідно до чинного законодавства уклали договір на вивезення ТПВ?

За інформацією КП “ Варковичі комунслужба”, у Варковицькій сільській територіальній громаді є мешканці, які категорично відмовляються від укладання договорів на вивіз сміття, мотивуючи тим, що у них воно відсутнє. У той же час ми постійно спостерігаємо картину «процвітання» стихійних сміттєзвалищ у лісосмугах, ярах, лісах.

Отже, чи порушують закон, та який саме закон ті громадяни, що так ухиляються від укладання договору на вивіз твердих побутових відходів?

Відповідно до ч.2 ст.35-1 ЗУ «Про відходи» власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі джерел утворення побутових відходів укладають договори з виконавцем послуг з вивезення побутових відходів та здійснюють оплату послуг з поводження з побутовими відходами.

Відповідно до п.2 ч.2 ст. 17 ЗУ «Про благоустрій населених пунктів» громадяни зобов’язані дотримуватись правил благоустрою територій населених пунктів.

Згідно з ч 1 ст. 25 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги» Споживачі зобов’язані укласти договір про поводження з побутовими відходами з 01 листопада 2023 року.

Таким чином відсутність у фізичної особи, юридичної особи, підприємця договору на вивезення побутових відходів є порушенням законів «Про відходи», «Про житлово-комунальні послуги», «Про благоустрій населених пунктів» та тягне за собою адміністративну відповідальність.

Відповідно до ст. 152 Кодексу України «Про порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою, правил благоустрою населених пунктів» порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти (340 грн) до вісімдесяти (1360 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб , громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти (850 грн) до ста (1700 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Договір про надання послуг з вивезення ТПВ можна укласти в приміщенні КП «Варковичі комунслужба» за адресою с. Варковичі, вул. Шевченка, 15

з 9.00 до 18.00 год. тел для довідок: 0664188623

Для заключення договорів на вивезення твердих побутових відходів при собі мати:

• для фізичних осіб - паспорт, ідентифікаційний код.

• для юридичних осіб - виписку з єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, технічний паспорт на приміщення.

При виникненні будь-яких запитань, наприклад, потрібно скоригувати кількість осіб за певним місцем проживання або виникла потреба уточнити іншу інформацію, можете звертатися за телефоном: 0664188623 у робочі години.

У випадку не підписання Вами договору про вивезення ТПВ з надавачем послуг Ви будете притягнуті до адміністративної відповідальності відповідно до ст. 42 ЗУ «Про благоустрій населених пунктів» та ст. 152 кодексу України про адміністративні порушення «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів».

Поділитися: