Комунікаційна платформа – оперативна співпраця з платниками податків. Отримали протягом звітного року дохід від продажу двох та більше об’єктів рухомого майна? - Подайте декларацію

24.04.2023

Рівненщина: місцеві бюджети отримали понад 35 млн гривень податку на нерухомість

Протягом першого кварталу 2023 року до бюджетів територіальних громад області надійшло 35,2 млн грн податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, що на 59,3%, або 13,1 млн грн перевищує надходження відповідного періоду 2022 року. Із цієї суми юридичними особами сплачено 25 млн грн, фізичними особами – 10,2 млн гривень.

Нагадуємо, що за об’єкти житлової нерухомості податок для фізичних осіб розраховується за площу, що перевищує для квартир – 60 кв. метрів, житлових будинків – 120 кв. метрів, різних типів житлової нерухомості, в тому числі їх часток – 180 кв. метрів.

Звертаємо увагу, що за наявності у власності платника податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, у тому числі його частки, що перебуває у власності фізичної чи юридичної особи – платника податку, загальна площа якого перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку), сума податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, розрахована відповідно до підпунктів «а» – «г» п. п. 266.7.1 п. 266.7 ст. 266 Податкового кодексу України, збільшується на 25 000 гривень на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості (його частку).

Отримали протягом звітного року дохід від продажу двох та більше об’єктів рухомого майна? - Подайте декларацію

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що доходи, отримані фізичною особою протягом звітного року від продажу іншій фізичній особі двох та більше об’єктів рухомого майна, підлягає оподаткуванню та декларуванню. Такий обов’язок виникає, якщо при нотаріальному посвідченні договору продажу об’єктів рухомого майна не сплачено до бюджету податок на доходи фізичних осіб і військовий збір. При цьому, відповідальною за нарахування та утримання ПДФО та військового збору є фізична особа – продавець.

Нагадаємо, порядок оподаткування операцій з продажу або обміну рухомого майна визначено статтею 173 Податкового кодексу України.

Зокрема, дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню.

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року другого об’єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 5 відсотків, а третього та наступних об’єктів рухомого майна – 18 відсотків. Також, такий дохід, підлягає оподаткуванню військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.

Якщо продаж об'єктів рухомого майна здійснює фізична особа-нерезидент, такий дохід оподатковується ПДФО за ставкою 18% та військовим збором – 1,5 %.

Декларацію про майновий стан і доходи можна подати в електронному вигляді через Електронний кабінет (cabinet.tax.gov.ua) у розділі «ЕК для громадян».

Нагадаємо, що Деклараційна кампанія – 2023 триває до 1 травня 2023 року включно. До цього часу декларанти мають подати декларації про доходи, отримані у 2022 році.

Комунікаційна платформа – оперативна співпраця з платниками податків

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області функціонує комунікаційна податкова платформа. Саме такий формат співпраці допомагає активізувати комунікацію між податковою службою та представниками інститутів громадського суспільства і бізнес-асоціацій.

Тож, якщо у вас є питання, які потребують оперативного вирішення, надішліть звернення на нашу електронну скриньку: rv.ikc@tax.gov.ua. Провідні фахівці Головного управління ДПС розглянуть ваш запит та нададуть зворотню реакцію.

За вашим бажанням подальша комунікація відбуватиметься в режимі онлайн чи офлайн.

Здійснення контролю у сфері ціноутворення шляхом проведення фактичних перевірок

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що на сьогодні одним із пріоритетних напрямків роботи органів ДПС є контроль за цінами, адже вартість деяких товарів, зокрема, продовольчих, що мають істотну соціальну значущість, та лікарських засобів і пального суттєво впливає на добробут населення, особливо в умовах воєнного стану.

Нагадаємо, що відповідно до п. 69.27 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану в Україні, податкові органи здійснюють державний контроль (нагляд) та спостереження у сфері ціноутворення відповідно до Закону України «Про ціни і ціноутворення» з урахуванням особливостей, встановлених цим пунктом.

Податкові органи здійснюють контроль у сфері ціноутворення шляхом проведення фактичних перевірок, крім контролю цінової і тарифної політики у сферах енергетики та комунальних послуг. Так, управлінням податкового аудиту Головного управління ДПС у Рівненській області проведено 11 фактичних перевірок. За результатами проведених контрольно-перевірочних заходів і встановлених порушень до платників податків застосовано штрафних санкцій, що підлягають сплаті до бюджету, в сумі 1,3 млн гривень.

Тож наголошуємо на неприпустимості необґрунтованого підвищення цін на товари, що мають істотну соціальну значущість для населення, та попереджаємо про встановлену законодавством відповідальність

Поділитися: