Обов’язкові реквізити договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Відповідальність  суб’єктів господарювання за продаж  товарів (надання послуг) без застосування РРО/ПРРО

22.05.2023

На розвиток територіальних громад землевласники Рівненщини спрямували понад 195 млн грн земельної плати

Упродовж січня - квітня цього року платники податків Рівненської області сплатили до місцевих бюджетів 195,7 млн грн плати за землю. Це перевищило надходження відповідного періоду минулого року на 52,7 млн гривень, або на 36,4 відсотка. Про це повідомив в. о. начальника Головного управління ДПС у Рівненській області Андрій Троцко

Більша частина цього платежу – внесок юридичних осіб. Адже вони перерахували з початку року 174,5 млн грн плати за землю, що на 37,6 млн грн більше, ніж за чотири місяці минулого року.

Фізичні особи поповнили скарбниці місцевих громад, сплативши 24,2 млн грн плати за землю. Це на 14,6 млн грн більше, ніж у січні-квітні 2022 року.

Звертаємо увагу, що ДПС України розроблено новий сервіс – «Калькулятор податку на майно». Він надає можливість громадянам самостійно здійснювати на вебпорталі ДПС розрахунок, зокрема, сум плати за землю з фізичних осіб. «Калькулятор податку на майно» розміщено на вебпорталі Державної податкової служби України (https://tax.gov.ua) у блоці «Е-СЕРВІСИ».

Відповідальність суб’єктів господарювання за продаж товарів (надання послуг) без застосування РРО/ПРРО

Головне управління ДПС у Рівненській області звертає увагу, що відповідно до п. 1 ст. 17 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» до суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), за рішенням відповідних контролюючих органів застосовуються фінансові санкції у разі встановлення в ході перевірки факту: проведення розрахункових операцій з використанням реєстраторів розрахункових операцій, програмних РРО або розрахункових книжок на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг); непроведення розрахункових операцій через РРО та/або ПРРО з фіскальним режимом роботи; невидачи (в паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання РК на окремому господарському об’єкті такого суб’єкта господарювання, в таких розмірах:

100 відсотків вартості проданих з порушеннями, встановленими п. 1 ст. 17 Закону № 265, товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше;

150 відсотків вартості проданих з порушеннями, встановленими п. 1 ст. 17 Закону № 265, товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення.

Поряд з цим, Законом України від 03 березня 2022 року № 2118-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану» Розділ II «Прикінцеві положення» Закону № 265 доповнено пунктом 12, який з врахуванням змін визначає, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, санкції за порушення вимог Закону № 265 не застосовуються, крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів. У разі встановлення порушень Закону № 265 допущених в цей же період, штрафні (фінансові) санкції до платників податків, будуть застосовуватись після припинення або скасування воєнного стану на території України із врахуванням вимог п. 52-1 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України.

Крім того, відповідно до ст. 26 Закону № 265, посадові особи та працівники торгівлі, громадського харчування та сфери послуг, а також посадові особи уповноважених банків, небанківських фінансових установ та суб'єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність на підставі агентських угод з уповноваженими банками з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі та/або отримали відповідні ліцензії Національного банку, за порушення вимог цього Закону притягуються контролюючими органами до адміністративної відповідальності згідно із законом.

Обов’язкові реквізити договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування

Головне управління ДПС у Рівненській області звертає увагу громадян, які планують заключити договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, що відповідно до частини 4 ст. 10 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у договорі про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування зазначаються:

назва документа;

відомості про особу, які вносяться до системи персоніфікованого обліку (частина третя ст. 20 Закону № 2464);

строк дії договору;

порядок сплати єдиного внеску та рахунки, на які він має сплачуватися;

умови набуття застрахованою особою права на виплати за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням відповідно до закону;

умови розірвання договору;

права та обов’язки сторін, відповідальність сторін за невиконання або неналежне виконання умов договору;

інші умови за згодою сторін або передбачені типовим договором про добровільну участь, що не суперечать законодавству про загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Поділитися: