Оновлена форма декларації про доходи. Запитували-відповідаємо: як здійснюється програмування найменування товарів (послуг) при використанні програмного забезпечення «ПРРО ДПС»?

27.12.2023

За використання водних ресурсів краю платники податків Рівненщини сплатили 53 млн грн рентної плати

За січень – листопад поточного року за спеціальне використання води платники Рівненської області сплатили до зведеного бюджету 53 млн грн рентної плати, що на 5,2 млн грн більше, ніж за 11 місяців 2022 року.

При цьому до державного бюджету надійшло 29,1 млн грн (+ 2,9 млн грн до січня –листопада 2022 року). Місцеві скарбниці з початку року отримали 23,9 млн грн цього платежу (+ 2,3 млн грн до 2022 року).

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що відповідно до п. 255.1 ст. 255 Податкового кодексу України платниками рентної плати за спеціальне використання води є:

первинні водокористувачі – суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи – підприємці, які використовують та/або передають вторинним водокористувачам воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів;

суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи – підприємці, які використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

Оновлена форма декларації про доходи

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує платникам податків, що Мінфін наказом від 28.08.2023 №467 (зареєстрований у Міністерстві юстиції 18.10.2023 за №1817/40873) вніс зміни до:

форми податкової декларації про майновий стан і доходи, Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи.

Документ розроблено у зв’язку з прийняттям Закону України від 15.08.2022 №2520-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сприяння розвитку волонтерської діяльності та діяльності неприбуткових установ та організацій в умовах збройної агресії Російської Федерації проти України», Закону України від 20.09.2022 №2600-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з об'єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому», а також Закону України від 12.01.2023 №2888-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг».

Зокрема, внесено зміни щодо:

  • порядку розрахунку суми ПДФО, що підлягає поверненню з бюджету у зв’язку з використанням права на податкову знижку за витратами, понесеними відповідно до п. 166.3 ПКУ, крім витрат, зазначених у пп. 166.3.10 ПКУ;
  • порядку декларування доходів від продажу (міни) об’єктів нерухомого майна, неподільного об’єкта незавершеного будівництва/ майбутнього об’єкта нерухомості, подільного об’єкта незавершеного будівництва та відступлення прав за договором купівлі-продажу неподільного об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта нерухомості, щодо якого сплачено частково ціну та зареєстровано обтяження речових прав на користь покупця;
  • виокремлювання податкових зобов’язань з ПДФО у вигляді мінімального податкового зобов’язання, що підлягає сплаті фізичними особами, які здійснюють підприємницьку діяльність, та можливості здійснення виправлення самостійно виявлених помилок надалі;
  • приведення термінології форми декларації у відповідність до Закону «Про платіжні послуги».

Запитували-відповідаємо: як здійснюється програмування найменування товарів (послуг) при використанні програмного забезпечення «ПРРО ДПС»?

Програмування найменування товарів (послуг) при використанні програмного забезпечення «ПРРО ДПС» здійснюється оператором (касиром) самостійно шляхом додавання таких товарів за допомогою самого програмного забезпечення або за допомогою імпорту раніше підготованого переліку номенклатури, який формується для кожного програмного забезпечення у окремому форматі згідно з інструкцією (Керівництво користувача ПРРО ДПС (WEB, Android, iOS, Windows)), що розміщена за посиланням:

http://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/kerivnitstvo-koristuvacha.

Поділитися: