Переглянути інформацію про суму податкових зобов’язань з податку на нерухомість громадяни можуть в  Електронному кабінеті

14.03.2024

Деклараційна кампанія - 2024: більше тисячі жителів Рівненщини вже прозвітували про отримані минулого року доходи

В ГУ ДПС у Рівненській області інформують, що триває кампанія декларування доходів громадян, отриманих у 2023 році. В рамках цієї кампанії за два місяці поточного року 1002 фізичних осіб – платників податків Рівненщини прозвітували про отримані доходи.

Всього громадяни задекларували 79,7 млн грн доходів, з яких визначено податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб у сумі 3,4 млн грн і військового збору – 0,6 млн гривень.

Нагадаємо, що відповідно до норм розділу IV Податкового кодексу України платники податку зобов’язані самостійно обчислити суму податку на доходи фізичних осіб та військового збору шляхом подання до податкового органу податкової декларації, при отриманні:

  • окремих видів доходів, що не підлягають оподаткуванню при виплаті, але не звільнених від оподаткування;
  • доходів від особи, яка не є податковим агентом (від інших фізичних осіб (резидентів або нерезидентів));
  • іноземних доходів.

Для зазначеного переліку громадян граничний термін подання податкової декларації про майновий стан і доходи за звітний (податковий) 2023 рік – 01 травня 2024 року (включно).

Запитували-відповідаємо: чи застосовують ФОП – платники єдиного податку РРО або ПРРО при наданні побутових послуг (ремонт квартир, побутових машин, меблів, взуття, прибирання квартир, догляду за дітьми, фотографування, прання білизни тощо)?

Відповідно до п. 1 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненням (далі - Закон № 265) суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для виконання платіжної операції зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій (далі - РРО) або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу програмні РРО (далі - ПРРО) зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених Законом № 265, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок.
Згідно з п. 11 Переліку окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій (далі - Перелік), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 року № 1336 (далі - Постанова № 1336), суб’єкти господарювання мають право проводити розрахунки без застосування- РРО та/або ПРРО з використанням розрахункових книжок (далі - РК) та книг обліку розрахункових операцій (далі - КОРО) при наданні побутових послуг на території села, селища не залежно від організаційно-правової форми та системи оподаткування, в тому числі фізичним особам - підприємцям - платникам єдиного податку другої - четвертої груп.
Пунктом 2 Постанови № 1336 встановлено, що для форм і умов проведення діяльності, визначених, зокрема, у п. 11 Переліку, граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій не встановлюється.

Таким чином, при наданні побутових послуг на території села, селища (ремонт квартир, побутових машин, меблів, взуття, прибирання квартир, догляду за дітьми, фотографування, прання білизни тощо) фізичні особи - підприємці - платники єдиного податку другої - четвертої груп не застосовують РРО та/або ПРРО, а використовують РК та КОРО.
Водночас, поза межами села, селища фізичним особам підприємцям - платникам єдиного податку другої - четвертої груп дозволено надавати побутові послуги та проводити розрахункові операції виключно з застосуванням РРО/ПРРО.

З цим та іншими роз’ясненнями можна ознайомитись у ЗІР ДПС України.

Переглянути інформацію про суму податкових зобов’язань з податку на нерухомість громадяни можуть в Електронному кабінеті

Головне управління ДПС у Рівненській області звертає увагу громадян, що пп. 266.7.3 п. 266.7 ст. 266 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних щодо:

- об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;

- розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;

- права на користування пільгою із сплати податку;

- розміру ставки податку;

- нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема, документів на право власності, контролюючий орган за податковою адресою платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Згідно з п.п. 266.7.4 п. 266.7 ст. 266 ПКУ у разі подання платником податку контролюючому органу правовстановлюючих документів на нерухоме майно, відомості про яке відсутні у базі даних інформаційних систем центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, сплата податку фізичними особами здійснюється на підставі поданих платником податку відомостей до отримання контролюючим органом відомостей від органів державної реєстрації прав на нерухоме майно про перехід права власності на об’єкт оподаткування.

Крім того, фізичні особи, з використанням кваліфікованого електронного підпису, мають можливість переглянути інформацію про об’єкти нерухомості, які належать їм на праві власності, та суми податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в меню «ЕК для громадян» приватної частини Електронного кабінету, вхід до якого здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через вебпортал ДПС.

Також для отримання зазначеної інформації можна скористатись мобільним за стосунком «Моя податкова».

Поділитися: