Підприємці зобов’язані застосовувати РРО при здійсненні розрахункових операцій. Про термін подання платниками єдиного податку третьої групи податкової декларації платника ЄП та строк сплати податку (крім е-резидентів)                 

25.01.2024

У 2023 році за рахунок застосування заходів стягнення податкового боргу до зведеного бюджету надійшло більше 125 млн гривень

Як повідомили в управлінні по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС у Рівненській області, за результатами вжитих заходів із погашення податкової заборгованості, у 2023 року платниками, які перебувають на обліку в податкових органах Рівненщини, сплачено до бюджетів усіх рівнів 125,1 млн гривень. Станом на 01.01.2024 року податковий борг становить 821,6 млн гривень.

Крім того, надходження від заходів стягнення в рахунок погашення заборгованості з єдиного внеску на загальнобов’язкове державне соціальне страхування за 2023 рік склали 32,3 млн гривень. Відповідно досягнуто скорочення заборгованість з єдиного внеску на 10,3 млн гривень.

Нагадуємо, що накопичення боргу впливає як на стабільність фінансової системи держави та подальше фінансування програм соціально-економічного розвитку, що вкрай важливо в умовах сьогодення, так і на імідж самого платника.

Кожен платник податків може самостійно перевірити стан розрахунків з бюджетом. Зокрема, дізнатись суму податкового боргу можна у приватній частині Електронного кабінету платника (https://cabinet.tax.gov.ua), у мобільному застосунку «Моя податкова» або в чат-боті «InfoTax».

Про термін подання платниками єдиного податку третьої групи податкової декларації платника ЄП та строк сплати податку (крім е-резидентів)

Згідно з абзацом першим п. 296.3 ст. 296 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платники єдиного податку третьої групи подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду.
Податкові декларації, крім випадків, передбачених ПКУ, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі в разі сплати квартальних або піврічних авансових внесків) – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя) (п.п. 49.18.2 п. 49.18 ст. 49 ПКУ).
При цьому, якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний день, що настає за вихідним або святковим днем (п. 49.20 ст. 49 ПКУ).
Платники єдиного податку третьої групи (крім електронних резидентів (е-резидентів) сплачують єдиний податок протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал (п. 295.3 ст. 295 ПКУ).
Якщо граничний строк сплати податкового зобов’язання припадає на вихідний або святковий день, останнім днем сплати податкового зобов’язання вважається операційний день, що настає за вихідним або святковим днем (абзац тринадцятий п. 57.1 ст. 57 ПКУ).
Сплата єдиного податку платниками третьої групи (крім електронних резидентів (е-резидентів) здійснюється за місцем податкової адреси (п. 295.4 ст. 295 ПКУ).

Підприємці зобов’язані застосовувати РРО при здійсненні розрахункових операцій

ГУ ДПС у Рівненській області нагадує фізичним особам – підприємцям про необхідність дотримання законодавства у сфері розрахункових операцій.

Зокрема, згідно із законодавством, застосування РРО або програмного РРО при здійсненні розрахункових операцій є обов’язковим для ФОП ІІ-ІV груп незалежно від виду діяльності та обсягу доходу, а також ФОП на загальній системі оподаткування.

Виняток становлять ФОП І групи; ФОП, які приймають оплату виключно банківськими переказами на реквізити IBAN; ФОП ІІ-ІV груп, які здійснюють торгівлю у селі за умов, що річний обсяг доходу на один структурний підрозділ за рік не перевищує 1,0 млн грн, торгівля здійснюється не в одному торговельному об’єкті з підакцизними товарами, суб’єкт господарювання не здійснює дистанційну торгівлю товарами; органами місцевог самоврядування не прийнято рішення про обов’язкове застосування РРО.

У зв’язку із повномасштабним вторгненням рф на територію України, з 1 січня 2022 до 1 жовтня 2023 року фінансові санкції за відсутність касових апаратів не застосовувалися до усіх торгівців, окрім тих, що здійснювали продаж підакцизних товарів, валютних цінностей або ж працювали у сфері азартних ігор.

Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» з 01.10.2023 року застосування штрафних санкцій за порушення порядку застосування РРО та ПРРО було відновлене.

Тож, підприємці Рівненщини, які здійснюють розрахункові операції, мають зареєструвати РРО (будь-якого типу – класичний або програмний) та його застосовувати.

ДПС запропоновано бізнесу безоплатне програмне рішення (ПРРО), що призначене для реєстрації розрахункових операцій та пристосоване для операційних систем Android, iOS, Windows, Web. Це програмне рішення розміщено у відкритому доступі на відповідних цифрових платформах.

Звертаємо увагу, що подати до контролюючого органу заяву для реєстрації РРО можна в електронній або паперовій формі, для реєстрації ПРРО – виключно в електронній формі.

Пам’ятайте, що дотримання законодавства у сфері розрахункових операцій усіма учасниками ринку гарантує як рівні конкурентні умови і надходження до бюджету, так і захист прав споживачів.

Дотримуйтесь законодавства у сфері застосування РРО/ПРРО!

Поділитися: