Пільги з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, для фізичних осіб. Переобладнали  транспортний засіб – не забудьте подати декларацію з акцизного податку

05.02.2024

Податківці Рівненщини у 2023 році опрацювали більше 200 запитів на отримання публічної інформації

У 2023 році ГУ ДПС у Рівненській області опрацьовано 206 запитів на отримання публічної інформації, які надійшли поштою та електронною поштою, за результатами розгляду яких надано 204 відповіді, 2 запити не відповідали вимогам ст.1 Закону №2939-VI «Про доступ до публічної інформації».

Найбільше запитів на отримання публічної інформації надійшло від фізичних осіб – 159 (або 78 %). Відповідно від юридичних осіб надійшло 38 запитів та 7 - від об’єднань громадян.

За результатами розгляду задоволено 150 запитів (73,5 % від загальної кількості розглянутих запитів), відмовлено в задоволенні відповідно до статті 22 Закону №2939 - 52 запитам (25,5 % від загальної кількості).

Переважну більшість запитувачів цікавила податкова інформація. Зокрема, платники зверталися з проханням надати інформацію щодо: надання копій документів; невідповідності в таблиці даних платника податку на додану вартість; критеріїв ризиковості платника податків; податкового боргу; сплати податків та єдиного соціального внеску; обліку та реєстрації платників податків; діяльності суб’єктів господарювання.

Більше інформації про доступ до публічної інформації – за посиланням https://rv.tax.gov.ua/dlya-gromadskosti/dostup-do-publichnoi-info.

Переобладнали транспортний засіб – не забудьте подати декларацію з акцизного податку

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що згідно норм Податкового кодексу України, платником акцизного податку є власник ввезеного на митну територію України вантажного транспортного засобу, що переобладнується у легковий автомобіль.

Датою виникнення податкових зобов'язань у разі здійснення переобладнання вантажного транспортного засобу, який відповідає товарній позиції 8704 згідно з УКТЗЕД, у легковий автомобіль, що відповідає товарній позиції 8703 згідно з УКТЗЕД, є дата видачі документа про відповідність переобладнаного автомобіля вимогам безпеки дорожнього руху.

У цьому випадку акцизний податок сплачується власником такого транспортного засобу не пізніше дати подання документів до органу, що здійснює державну реєстрацію транспортних засобів для перереєстрації такого транспортного засобу за кодом бюджетної класифікації 14020800 "Акцизний податок з вироблених в Україні транспортних засобів - Транспортні засоби (крім мотоциклів і велосипедів)".

Разом з тим, власник переобладнаного засобу зобов’язаний подати не пізніше 20 числа наступного звітного (податкового) періоду контролюючому органу (ДПІ) за місцем реєстрації (місцем проживання) декларацію з акцизного податку за формою, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 року № 14 «Про затвердження форми декларації акцизного податку, Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку» (з змінами та доповненнями).

Враховуючи те, платниками акцизного податку з переобладнаних транспортних засобів переважно є громадяни та зазвичай носить разовий характер, наводимо приклад заповнення Декларації з акцизного податку та додатку 13 до Декларації.

Для отримання консультацій щодо заповнення декларації з акцизного податку пропонуємо звертатись до управління контролю за підакцизними товарами за адресою: м. Рівне, вул. Богоявленська, 6, або за телефоном 0362-650907.

Пільги з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, для фізичних осіб

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що пільги з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, встановлені п.266.4 ст.266 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), відповідно до якого:

база оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи – платника податку, зменшується:

а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. метрів;

б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів;

в) для різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 180 кв. метрів.

Таке зменшення надається один раз за кожний базовий податковий (звітний) період (рік) (п.п. 266.4.1 п. 266.4 ст. 266 ПКУ).

Тимчасово, на період воєнного стану, відповідно до п.69.22 підрозд.10 розд. ХХ Податкового кодексу України податок на нерухоме майно не нараховується та не сплачується, зокрема, фізичними особами:

- за об'єкти житлової/нежитлової нерухомості, розташовані на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих територіях;

- за знищені внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій рф об'єкти житлової/нежитлової нерухомості, дані про знищення яких внесені до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф проти України (далі – Реєстр майна);

- за пошкоджені об'єкти житлової/нежитлової нерухомості (як такі, що потребують капремонту, реконструкції, реставрації, дані про пошкодження яких внесені до Реєстру майна.

Поділитися: