Податкова соціальна пільга з ПДФО для студента. Платникам податків  -  інформаційна підтримка  податківців

04.05.2023

Понад 5 мільярдів гривень податкових платежів сплатив бізнес Рівненщини на потреби держави

Упродовж чотирьох місяців поточного року до зведеного бюджету країни надійшло 5,4 мільярда гривень податкових платежів, що на 1,4 млрд гривень більше показників січня-квітня минулого року. Про це повідомила в.о. начальника Головного управління ДПС у Рівненській області Зоя Хоній.

Із загальної суми надходжень до державного бюджету країни надійшло 2,1 мільярда гривень податкових платежів, що на пів мільярда гривень перевищило надходження відповідного періоду минулого року.

У структурі надходжень до держбюджету, найбільша частка належить податку на доходи фізичних осіб – 690 млн грн ( 32%), податку на додану вартість - 682 млн грн (32%), податку на прибуток - 364 ( 17%) та військовому збору - 228 млн грн (11%).

Що ж до місцевих бюджетів Рівненщини, то у січні – квітні поточного року платники області забезпечили надходження у сумі 3,3 мільярда гривень, що перевищило минулорічні надходження на 920 мільйонів гривень. Основними бюджетоформуючими платежами для бюджетів громад стали: ПДФО – 2,5 млрд грн (78%), єдиний податок – 334 млн грн (10%), земельний податок – 195 млн грн (6%).

«В цей нелегкий воєнний час Рівненщина гідно тримає економічний тил та працює на Перемогу. Дякую кожному платнику податків за його працю та внесену частку у розбудову та підтримку країни», – зазначила Зоя Хоній.

Платникам податків - інформаційна підтримка податківців

ГУ ДПС у Рівненській області інформує, що інформаційно-довідкові послуги та консультації платники можуть отримати у Контакт-центрі ІДД ДПС за тел.0-800-501-007 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів).

Громадяни, які перебувають за межами України, мають можливість зателефонувати до Контакт-центру зі стаціонарного або мобільного телефону за номером: +380 44 454 16 13.

Крім тогою у територіальних органах ДПС працюють «гарячі лінії» для надання консультацій платникам податків, з номерами телефонів яких можна ознайомитись за посиланням https://tax.gov.ua/others/kontakti/garyachi-linii-teritorial .

Звертаємо увагу, що ознайомитись з контактною інформацією ГУ ДПС у Рівненській області можна за посиланням https://rv.tax.gov.ua/kontakti/ . Зокрема, електронна пошта ГУ ДПС в області для листування: rv.official@tax.gov.ua, електронна пошта для звернень громадян:

rv.zvernennya@tax.gov.ua.

Звертаємо увагу, що у Головному управлінні ДПС у Рівненській області працює комунікаційна податкова платформа: надіславши звернення на електронну скриньку rv.ikc@tax.gov.ua представники інститутів громадянського суспільства та бізнес-асоціацій Рівненської області можуть більш оперативно та якісно комунікувати з податківцями. Для пришвидшення розгляду питань, які направляються на платформу, рекомендуємо вказувати: назву суб’єкта господарювання (код ЄДРПОУ), адресу, контактний номер телефону, питання по суті.

Також працюють електронні сервіси ДПС та Електронний кабінет, але з певними обмеженнями, що зумовлено необхідністю захисту прав платників.

Звертаємо увагу, що для зручності, комфортності платників податків в умовах дії правового режиму воєнного стану відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», від 14 березня 2022 року № 133/2022 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» сервісне обслуговування платників податків (платників єдиного внеску), зокрема, надання адміністративних послуг, виконання інших функцій сервісного обслуговування здійснюється органами ДПС незалежно від місця обліку платника податків.

З початку року роботодавці та підприємці Рівненщини сплатили майже 3,5 мільярда гривень єдиного внеску

За чотири місяці цього року роботодавці та самозайняті особи Рівненщини сплатили до Пенсійного фонду України 3 млрд 468 млн гривень єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Це на 980 мільйонів гривень, або на 39% більше, ніж за відповідний період минулого року.

Нагадаємо, що єдиний внесок сплачують роботодавці за своїх працівників при нарахуванні заробітної плати, винагород за цивільно-правовими договорами та інших виплат. Крім того єдиний внесок сплачують «за себе» фізичні особи-підприємці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність.

Ставка єдиного внеску становить 22% від нарахованої заробітної плати. При цьому сума внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць. У 2023 році мінімальна щомісячна сума, яка підлягає сплаті, становить 1474 грн (6700 х 22% =1474).

У податковій службі області зазначають, що своєчасна та у повному обсязі сплата єдиного внеску - це можливість держави забезпечити виконання соціальних гарантій перед своїми громадянами.

Податкова соціальна пільга з ПДФО для студента

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що відповідно до підпункту 169.1.3 пункту 169.1 статті 169 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), з урахуванням норм абзацу першого підпункту 169.4.1 пункту 169.4 статті 169 ПКУ студент має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі 150 відсотків суми пільги (у 2023 році – 2013 грн), яка визначена підпунктом 169.1.1 пункту169.1 статті 169 ПКУ.

Разом з тим, підпунктом 169.2.3 пункту 169.2 статті 169 ПКУ передбачено, що податкова соціальна пільга не може бути застосована до заробітної плати, яку платник податку протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового чи майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету.

Враховуючи викладене, якщо студент отримує стипендію з бюджету, то податкова соціальна пільга до заробітної плати такого платника податку не застосовується.

Разом з тим, якщо студент не отримує дохід у вигляді стипендії або отримує стипендію, яка виплачується не з бюджету, то він має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі 150 відсотків суми пільги, яка визначена підпунктом 169.1.1 пункту 169.1 статті 169 ПКУ.

Поділитися: