Порядок отримання  витягу з реєстру платників ПДВ. Закон 3219:  відповідальність суб’єктів господарювання за порушення у сфері торгівлі та послуг

28.11.2023

Місцеві бюджети Рівненщини отримали понад 130 млн грн акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів

За інформацією Головного управління ДПС у Рівненській області, впродовж десяти місяців 2023 року до бюджетів територіальних громад Рівненщини надійшло 130,4 млн грн акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами, що на 3,3 млн грн. перевищує надходження відповідного періоду 2022 року.

Зокрема, у жовтні 2023 року надходження цього платежу до місцевих бюджетів склали 14,4 млн грн, що порівняно з показниками жовтня минулого року більше на 4,1 млн гривень.

У Головному управлінні ДПС у Рівненській області повідомляють, що задля забезпечення надходжень акцизного податку до бюджетів вкрай важливо забезпечити на місцях легальну реалізацію підакцизних товарів.

Звертаємо увагу, що у територіальних громадах необхідно контролювати дотримання вимог законодавства всіма господарюючими суб’єктами, які реалізують алкогольну та тютюнову продукцію, а споживачам – купувати марковану підакцизну продукцію і перевіряти у фіскальному чеку відображену суму акцизного податку.

Перевірити достовірність чеку можна за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua/cashregs/check.

Закон 3219: відповідальність суб’єктів господарювання за порушення у сфері торгівлі та послуг

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219) відновлено відповідальність за порушення в частині застосування суб’єктами господарювання РРО/ПРРО.

Разом з тим, вимогами Закону № 3219 передбачено звільнення суб’єктів господарювання від відповідальності за порушення вимог Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265), вчинені у період з 01 січня 2022 року до 01 жовтня 2023 року, крім тих, які здійснюють діяльність:

продаж підакцизних товарів;

діяльність з купівлі/продажу іноземної валюти;

діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор.

Також звільнення суб’єктів господарювання від відповідальності за порушення вимог Закону № 265, вчинені з 01 жовтня 2023 року застосовуються до підприємців, які здійснюють діяльність на:

тимчасово окупованих російською федерацією територіях України, – по дату завершення тимчасової окупації відповідних територій;

територіях активних бойових дій, – по дату завершення бойових дій на відповідних територіях;

територіях можливих бойових дій, – по дату припинення можливості бойових дій на відповідних територіях.

Підпунктом 1 пункту 3 розділу II Прикінцеві та перехідні положення Закону № 3219 визначено пом’якшення відповідальності для суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону № 265 на період з 01.08.2023 по 31.07.2025, крім суб’єктів господарювання, діяльність яких пов’язана з торгівлею підакцизними товарами, технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту, лікарськими засобами, виробами медичного призначення, ювелірними та побутовими виробами з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, якщо вони не були вчинені при продажу ними підакцизних товарів.

Детальніше з вимогами Закону № 3219 можна ознайомитися на вебпорталі ДПС за посиланням: https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/zakoni-ukraini/78340.html.

Порядок отримання витягу з реєстру платників ПДВ

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що порядок подання запиту та отримання витягу з реєстру платників ПДВ визначено розділом VІІ Положення про реєстрацію платників ПДВ, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 14.11.2014 № 1130. Якщо запит про отримання витягу було подано в електронному вигляді через Електронний кабінет, то витяг протягом 2 робочих днів від дати надходження запиту надсилається до Електронного кабінету, де розміщується у режимі «Перегляд звітності». Відкриття та перегляд витягу здійснюється шляхом натискання на запис із запитом про отримання витягу у цьому режимі та подальшим переходом за вкладкою «J(F)1401704».
Також витяг можна отримати у контролюючому органі або поштою (за рахунок одержувача) у разі зазначення у запиті відповідного способу отримання витягу.

Поділитися: