Порядок внесення розмінної монети в РРО або в ПРРО. Щодо термінів нарахування і сплати податкових зобов’язань з рентної плати за  користування радіочастотним ресурсом України  за січень 2023 року.

15.02.2023

Платники Рівненщини сплатили до бюджету понад 108 млн грн єдиного податку

У січні 2023 року суб’єкти господарювання, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, сплатили до місцевих бюджетів Рівненської області 108,2 млн грн єдиного податку. Порівняно з аналогічним періодом 2022 року надходження цього платежу зросли на 12% або 10,2 млн гривень.

Частка сплаченого податку приватних підприємців від загальної суми надходжень єдиного податку - 70 вдсотків. За перший місяць цього року вони сплатили 75,9 млн грн єдиного податку. Юрособи-спрощенці перерахували до місцевих бюджетів 15,3 млн грн єдиного податку. Платники, які задіяні в сільськогосподарському секторі, а це четверта група спрощеної системи оподаткування, сплатили 17 млн грн єдиного податку.

У податковій службі області нагадують, що єдиний податок – один із важливих джерел наповнення місцевих скарбниць, до яких він зараховується у повному обсязі.

Та відзначають, розуміючи важливість сплати податків, сумлінні представники малого та середнього бізнесу Рівненської області, які працюють на спрощеній системі оподаткування, щомісяця роблять свій фінансовий внесок у добробут територіальних громад.

Щодо термінів нарахування і сплати податкових зобов’язань з рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України за січень 2023 року

Порядок справляння рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України визначено статтями 254 та 257 Податкового кодексу України.

Базовий податковий (звітний) період для вказаного платежу дорівнює календарному місяцю. Відповідно платники рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця, подають до контролюючих органів за місцем податкової реєстрації податкову декларацію з рентної плати із відповідним додатком.

Сума податкових зобов’язань, яка визначена у податковій декларації за податковий (звітний) місяць, сплачується до бюджету протягом 10 календарних днів після закінчення граничного строку подання такої податкової декларації.

Оскільки граничний термін сплати податкових зобов’язань за січень 2023 року припадає на 02 березня поточного року, з метою рівномірного податкового навантаження рекомендуємо платникам податків сплатити податкові зобов’язання з рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України, які нараховані за січень 2023 року, не пізніше 28 лютого 2023 року.

Порядок внесення розмінної монети в РРО або в ПРРО

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що суб’єкти господарювання повинні забезпечувати наявність у касі банкнот, обігової та/або розмінної монети для видачі здачі (за винятком тих номіналів монет (банкнот), карбування та випуск в обіг/додатковий випуск в обіг яких припинено Національним банком України з урахуванням бонусних програм лояльності та/або наявності пристроїв для приймання монет. Суб’єкти господарювання в разі прийняття НБУ рішення щодо припинення карбування та випуску в обіг/додаткового випуску в обіг певних номіналів монет зобов’язані здійснювати заокруглення загальної суми покупки в порядку, передбаченому нормативно-правовим актом НБУ з питань, що регулюють обіг монет дрібних номіналів.

Згідно з п. 6 розд. III Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547 із змінами та доповненнями, внесення чи видача готівки з місця проведення розрахунків повинні реєструватися через реєстратор розрахункових операцій з використанням операцій «службове внесення» та «службова видача», якщо такі внесення чи видача не пов’язані з проведенням розрахункових операцій, зокрема, операція «службове внесення» використовується для реєстрації суми готівки, яка зберігається на місці проведення розрахунків на момент реєстрації першої розрахункової операції, що проводиться після виконання Z-звіту.

Не проводиться через РРО видача готівки, не пов’язана з проведенням розрахунків, якщо така видача здійснюється після виконання Z-звіту до реєстрації першої розрахункової операції та (або) до виконання операції «службове внесення».

Тобто, розмінна монета, отримана з каси підприємства, або яка зберігається на місці проведення розрахунків РРО та/або ПРРО з попереднього дня, має проводитися через РРО та/або ПРРО за допомогою формування чеку «Службове внесення».

Підтвердженням внесення відповідної суми до РРО та/або ПРРО, як розмінної монети, – є фіскальний звітний чек (Z-звіт), у якому відображається інформація про операцію «службове внесення».

Поділитися: