Право на податкову знижку: чи може громадянин подати нову податкову декларацію про майновий стан і доходи для отримання податкової знижки, якщо виявлені документально підтверджені суми, що не були враховані у поданій Декларації?

23.07.2024

Платники податків Рівненщини перерахували до бюджету понад 44 мільйона гривень рентної плати за користування надрами

За січень - червень 2024 року за користування надрами платники податків області сплатили до бюджетів всіх рівнів 44,2 млн рентної плати, що на 7,5 млн грн, або на 20 відсотків перевищує надходження відповідного періоду минулого року. Про це повідомили в Головному управлінні ДПС у Рівненській області.

Зокрема, до державного бюджету надійшло 30,9 млн грн цього платежу (+5,3 млн грн, або 21% до 2023 року). Відповідно місцеві бюджети отримали 13,3 млн грн (+ 2,2 млн грн, або 20,4% до січня минулого року).

Нагадаємо, платниками рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин є суб’єкти господарювання, у тому числі громадяни України, іноземці та особи без громадянства, зареєстровані відповідно до закону як підприємці, які набули права користування об'єктом (ділянкою) надр на підставі отриманих спеціальних дозволів на користування надрами в межах конкретних ділянок надр з метою провадження господарської діяльності з видобування корисних копалин, у тому числі під час геологічного вивчення (або геологічного вивчення з подальшою дослідно-промисловою розробкою) в межах зазначених у таких спеціальних дозволах об’єктах (ділянках).

Право на податкову знижку: чи може громадянин подати нову податкову декларацію про майновий стан і доходи для отримання податкової знижки, якщо виявлені документально підтверджені суми, що не були враховані у поданій Декларації?

Відповідно до п.п. 166.1.1 п. 166.1 ст. 166 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платник податку на доходи фізичних осіб має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року.
Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у податковій декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація), яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року (п.п. 166.1.2 п. 166.1 ст. 166 ПКУ).
Якщо платник податку не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься (п.п. 166.4.3 п. 166.4 ст. 166 ПКУ).
Отже, якщо платником податку – фізичною особою виявлені документально підтверджені суми, що не були враховані у поданій податковій декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація), для реалізації права на податкову знижку, то він може подати Декларацію з типом «Нова звітна» до 31 грудня включно наступного за звітним податкового року, оскільки право на податкову знижку надається лише за наслідками звітного податкового року.

З цим роз’ясненням можна ознайомитись у ЗІР ДПС України (категорія питань 103).

Розрахункові операції необхідно проводити через реєстратори розрахункових операцій

ГУ ДПС у Рівненській області нагадує платникам податків, що здійснювати будь-яку господарську діяльність необхідно дотримуючись вимог чинного законодавства, оскільки їх виконання, напряму чи опосередковано, пов’язане із поповненням державної скарбниці та є обов’язком кожного платника податків нашої держави.

При цьому обов’язком усіх суб’єктів господарювання є дотримання вимог діючого законодавства щодо проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зокрема проводити розрахункові операції через зареєстровані належним чином РРО/ПРРО, надавати споживачам розрахункові документи встановленої форми та змісту, адже виданий фіскальний чек є запорукою не тільки надходжень до бюджету, але і гарантією захисту прав споживачів.

Звертаємо увагу, що Державна податкова служба України пропонує суб’єктам господарювання до використання безкоштовне програмне забезпечення ПРРО. Інформацію про такий ПРРО можна отримати у банері «Програмні РРО» на вебпорталі ДПС з посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.

Також звертаємо увагу, що на початку поточного року відбулось оновлення програмного забезпечення безоплатного ПРРО від ДПС для всіх версій застосунку (Android, iOS, Windows та Web-версія). Доопрацьований функціонал ПРРО від ДПС, зокрема, дозволяє здійснювати розрахункові операції з покупцями/споживачами на умовах оплати товару/послуги частинами (передплата/чергова сплата/остаточний розрахунок) всім суб’єктам господарювання, які не є платниками ПДВ.

Поділитися: