Право на податкову знижку за витратами, понесеними на лікування гострої респіраторної хвороби COVID-19. Все більше платників Рівненщини надають перевагу використанню сучасних  програмних РРО

08.03.2023

Більше 108 млн грн військового збору спрямували платники Рівненщини на підтримку обороноздатності України

У січні – лютому 2023 році платниками податків Рівненщини сплачено до державного бюджету 108,6 млн грн військового збору. Порівняно з відповідним періодом 2022 року надходження збільшились на 23,6 млн грн, або майже на 28 відсотків. Про це повідомила заступник начальника Головного управління ДПС у Рівненській області Зоя Хоній.

Вона зазначила, що кожен платник, отримуючи легальні доходи та сплачуючи військовий збір, фінансово підтримує Збройні Сили України і цим вносить всій вклад у нашу Перемогу. Податківці дякують всім платникам, які, незважаючи на сучасні реалії, добросовісно виконують свої податкові обов’язки, дотримуються законодавства про працю.

Все більше платників Рівненщини надають перевагу використанню сучасних програмних РРО

Станом на початок березня на Рівненщині суб’єкти господарювання зареєстрували 12169 реєстраторів розрахункових операцій: 5957 класичних РРО та 6212 - програмних.

Зокрема, за дві місяці 2023 року році представники бізнесу зареєстрували 701 РРО, з яких 397 - це сучасні програмні РРО.

Нагадаємо, що застосування РРО або ПРРО при здійсненні розрахункових операцій є обов’язковим для фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку 2 – 4 групи. Реєстратори розрахункових операцій не є обов’язковими для фізичних осіб – підприємців, які перебувають на І групі спрощеної системи оподаткування, або ж якщо вони здійснюють роздрібну торгівлю на території сіл у визначених законодавством випадках, проте у такому випадку при здійсненні розрахункових операцій слід застосовувати розрахункові книжки та книги обліку розрахункових операцій.

Також звертаємо увагу на необхідність забезпечення можливості розрахунків за товари (послуги) з використанням POS-терміналів (електронних платіжних засобів).

Зауважимо, що для забезпечення законних прав та інтересів громадян України ДПС створила чат-бот «StopViolationBot» для надання можливості споживачам інформувати службу про виявлені порушення, зокрема, й порядку проведення розрахунків.

Право на податкову знижку за витратами, понесеними на лікування гострої респіраторної хвороби COVID-19

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує громадянам, що відповідно до внесених змін до Податкового кодексу України, за результатами 2022 року до податкової знижки платника податку в повному обсязі включаються витрати на лікування гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, придбання лікарських засобів та/або виробів медичного призначення, необхідних для лікування гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, відповідно до виписки з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого або витягу з Реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів в електронній системі охорони здоров'я, витрати на вакцинування для профілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, а також витрати на сплату страхових платежів (страхових внесків, страхових премій), сплачених страховику-резиденту за договорами страхування на випадок захворювання на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, такого платника податку та членів його сім'ї першого ступеня споріднення.

Зверніть увагу, що для реалізації права на податкову знижку за витратами, понесеними у 2022 році, необхідно подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи по 31 грудня 2023 року.

Поділитися: