Про наявність чи відсутність податкового боргу можна дізнатися через Електронний кабінет. До відома громадян - власників земельних ділянок та нерухомого майна 

11.05.2023

Платники податків Рівненщини сплатили до бюджетів майже 3,3 мільярда гривень ПДФО

За чотири місяці поточного року з легальних доходів платників податків області бюджети усіх рівнів отримали 3 мільярди 298 мільйонів гривень податку на доходи фізичних осіб, що на 1 мільярд, або на 47 відсотків перевищує надходження відповідного періоду 2022 року.

Як зазначила в. о. начальника Головного управління ДПС у Рівненській області Зоя Хоній, до місцевих скарбниць громад Рівненщини надійшло 2 мільярда 596 млн грн ( +823 млн грн. до 2022 року), до державного бюджету - 703 мільйона гривень (+228 млн грн до 2022 року).

Така позитивна динаміка надходжень ПДФО є результатом відповідальності платників податків області, які легально та прозоро працевлаштовують громадян, а також нарощують розміри зарплат найманих працівників, з яких утримують та перераховують до бюджету податки. В умовах повномасштабної війни, коли всі сили і кошти держави спрямовані на наближення перемоги, незадекларована праця і тіньова економіка завдають невиправної шкоди обороноздатності країни.

До відома громадян - власників земельних ділянок та нерухомого майна

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що відповідно до норм Податкового кодексу України фізичні особи, які мають у власності квартири, будинки, об’єкти нежитлової нерухомості, земельні ділянки є платниками податку за таке майно.

Нарахування відповідних податків здійснюють органи податкової служби та надсилають громадянам податкові повідомлення-рішення із зазначеною сумою податку та реквізитами для сплати. Нараховану суму податку необхідно сплатити протягом 60 днів з дня отримання повідомлення-рішення.

У разі якщо власник майна не отримав, або виявив розбіжності між даними, зазначеними в повідомленні – рішенні та даними, зазначеними в документах на право власності на об’єкт, що підлягає оподаткуванню, він може звернутися до державної податкової інспекції за місцем реєстрації для проведення звірки.

Крім того, звертаємо увагу громадян, в яких відбулись зміни в реєстраційних даних, зокрема місця проживання, такі громадяни зобов’язані протягом місяця проінформувати про це орган податкової служби. Для цього необхідно подати до державної податкової інспекції за місцем реєстрації заяву за формою № 5ДР.

Завдяки своєчасно внесеній достовірній інформації про фактичні реєстраційні дані фізичних осіб, громадяни у визначений законодавством термін отримають податкові повідомлення – рішення про нараховані суми податків, а саме, земельного податку та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Відповідно, вони зможуть своєчасно виконати свій обов’язок зі сплати податків, не порушуючи граничні терміни сплати, та уникнути фінансових санкцій.

Державною податковою службою України розроблено новий сервіс – «Калькулятор податку на майно», який надає можливість громадянам самостійно здійснювати на вебпорталі ДПС розрахунок сум податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та плати за землю з фізичних осіб.

Крім того, новий сервіс сприятиме підвищенню обізнаності громадян та якості сплати податку на нерухоме майно.

Також нагадуємо, що консультації з питань нарахування та сплати майнових податків можна отримати у Центрах обслуговування платників ГУ ДПС у Рівненській області.

Про наявність чи відсутність податкового боргу можна дізнатися через Електронний кабінет

Головне управління ДПС уРівненській області нагадує, що платник податків може отримати інформацію про наявність (відсутність) податкового боргу, скориставшись Електронним кабінетом, вхід до якого здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через вебпортал ДПС: https://tax.gov.ua .

Вхід до приватної частини Електронного кабінету здійснюється після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису будь-якого кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг, через інтегровану систему електронної ідентифікації – id.gov.ua або за допомогою мобільного застосунку «ДІЯ».

У приватній частині Електронного кабінету режим «Стан розрахунків з бюджетом» надає користувачу Електронного кабінету доступ до своїх особових рахунків зі сплати податків, зборів та інших платежів (дані інтегрованої картки платника).

Звертаємо увагу, у разі виникнення у платника податків податкового боргу, сума якого перевищує 3060 гривень, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу.

Податкова вимога може надсилатися (вручатися) контролюючим органом за місцем обліку платника податків, в якому обліковується податковий борг платника податків.

Нагадаємо, що фізичні особи – громадяни мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу:

за своєю податковою адресою для проведення звірки даних щодо нарахованої суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки;

за своєю податковою адресою (місцем реєстрації) для проведення звірки даних щодо нарахованої суми транспортного податку.

Для проведення звірки щодо плати за землю фізичні особи мають право письмово або в електронній формі засобами електронного зв’язку звернутися до контролюючого органу за своїм місцем реєстрації у контролюючих органах або за місцем знаходження земельних ділянок, у тому числі право на яку фізична особа має як власник земельної частки (паю).

Поділитися: