При відключенні електроенергії використовуйте КОРО. Про розмір мінімальної зарплати на 2024  рік

27.12.2023

Територіальні громади Рівненщини отримали понад 1,9 млн гривень транспортного податку

З початку цього року до бюджетів територіальних громад Рівненської області перераховано 1 млн 913 тис гривень транспортного податку, що перевищує надходження відповідного періоду минулого року на 49 відсотків. Основна сума, а це 1 млн 80 тис гривень сплачена фізичними особами. Внесок юридичних осіб склав майже 853 тис гривень.

Нагадуємо, що платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, що є об’єктами оподаткування. Звертаємо увагу, що об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не менше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Враховуючи, що з 1 січня 2023 року розмір мінімальної заробітної плати становить 6700 грн – об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, середньоринкова вартість яких становить понад 2 512 500 гривень. При цьому перелік транспортних засобів, які підлягають оподаткуванню транспортним податком, розміщується на сайті Міністерства економіки України. Слід пам’ятати, що ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 000 гривень за кожен такий легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування.

При відключенні електроенергії використовуйте КОРО

Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, мають обов’язок застосовувати належним чином зареєстровані РРО/ПРРО.

У випадку виходу з ладу реєстратора розрахункових операцій або відключення електроенергії проведення розрахункових операцій не здійснюється до моменту належного підключення резервного РРО або включення електроенергії. Або ж мають використовувати зареєстровані книги обліку розрахункових операцій.

Після встановлення відремонтованого (резервного) РРО або відновлення постачання електроенергії необхідно провести через РРО суми розрахунків за час роботи з використанням РК, а також відповідно до контрольної стрічки (у випадку обнулення оперативної пам’яті) – за час роботи, що передував виходу РРО з ладу або відключенню електроенергії, окремо за кожною ставкою податку на додану вартість, акцизного податку або іншого податку (збору), після чого слід виконати Z-звіт. За потреби виконується операція «службове внесення» на суму готівки, що зберігається на місці проведення розрахунків.

Про розмір мінімальної зарплати на 2024 рік

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що Законом України від 09 листопада 2023 року № 3460-IX «Про Державний бюджет України на 2024 рік», який набере чинності з 01.01.2024, передбачено, що у 2024 році відбудеться два етапи підвищення мінімальної зарплати, яка становитиме:

– у місячному розмірі: з 1 січня – 7100 грн, з 1 квітня – 8000 грн (у 2023 році – 6700 грн);

– у погодинному розмірі: з 1 січня – 42,6 грн, з 1 квітня – 48 грн (у 2023 році – 40,46 грн).

Розмір мінімальної заробітної плати на рівні 1600 грн буде застосовуватися як розрахункова величина для обчислення виплат за рішенням суду.

Крім того, зросте прожитковий мінімум та становитиме 2920 грн на місяць. А для основних соціальних і демографічних груп населення прожитковий мінімум становитиме:

- дітей віком до 6 років – з 2563 гривні;

- дітей віком від 6 до 18 років – 3196 гривень;

- працездатних осіб – 3028 гривень;

- працездатних осіб, який застосовується для визначення базового розміру посадового окладу судді, – 2102 гривні;

- працездатних осіб, який застосовується для визначення посадових окладів працівників інших державних органів, оплата праці яких регулюється спеціальними законами, а також працівників податкових і митних органів, – 2102 гривні;

- працездатних осіб, який застосовується для визначення посадового окладу прокурора окружної прокуратури, – 1600 гривень;

- осіб, які втратили працездатність, – 2361 гривня.

Поділитися: