Щоб провести звірку щодо нарахованих податкових платежів скористайтеся власним ґаджетом. З 1 квітня розмір мінімальної зарплати становить 8000 гривень

05.04.2024

Військовий збір: платники податків Рівненщини спрямували до держбюджету 181,3 млн гривень

За січень-березень 2024 року платники податків Рівненщини перерахували до держбюджету 181,3 мільйонів гривень військового збору. За словами в.о. заступника начальника ГУ ДПС у Рівненській області Івана Гілети, порівняно із січнем-березнем 2023 року сума надходжень зросла на 11 млн гривень.

Така позитивна динаміка сплати цього платежу є, в першу чергу, результатом відповідального ставлення бізнесу до питань офіційного працевлаштування найманих працівників та легальної виплати заробітної плати, оскільки військовий збір утримується саме із зарплати, тобто залежить від доходів, які виплачуються платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму.

Головне управління ДПС у Рівненській області дякує сумлінним платникам за підтримку економічного фронту та забезпечення обороноздатності країни!

З 1 квітня розмір мінімальної зарплати становить 8000 гривень

ГУ ДПС у Рівненській області нагадує роботодавцям, що мінімальна заробітна плата — це законодавчо встановлений мінімум оплати за некваліфіковану, просту працю в розрахунку за місяць або годину роботи. Саме такий мінімум роботодавець може виплатити працівнику легально: нижчу оплату пропонувати та виплачувати власник бізнесу не має права.

Звертаємо увагу, що Законом України від 09.11.2023 № 3460-IX «Про Державний бюджет України на 2024 рік» передбачено підвищення рівня мінімальної зарплати протягом 2024 року двічі: з 01 січня 2024 та з 01 квітня 2024 року.

Зокрема, у січні-березні мінімальна зарплата становила 7100 гривень, а з першого квітня її розмір збільшився до 8000 гривень.

Підвищення мінімальної зарплати — це не тільки забезпечення соціальних гарантій найманому працівнику, а й збільшення податкових надходжень, які потім йдуть на фінансування армії, що особливо важливо під час війни, а також до місцевого та державного бюджету на фінансування видатків міста, області та країни в цілому.

Зауважимо, що зміна мінімальної зарплати безпосередньо впливає на деякі показники при оподаткуванні. В першу чергу, на мінімальний та максимальний розмір єдиного страхового внеску. Тож з 1 квітня розміри єдиного внеску становитимуть: мінімальний єдиний внесок – 1760 грн за місяць - це 22 % від мінімальної зарплати 8 000 грн, та максимальний єдиний внесок – 26400 грн за місяць ( 22 % від 15 мінімальних зарплат).

Також розмір мінімальної зарплати впливає на розмір податку на нерухомість, податкову соціальну пільгу, розмір благодійної допомоги, яка не оподатковується, ставки і ліміти для перебування підприємців на спрощеній системі оподаткування та деякі показники при оподаткуванні доходів фізичних осіб. Але для цих показників застосовується розмір мінзарплати станом на перше січня звітного року. Тому до кінця року ці показники не будуть змінюватись.

Щоб провести звірку щодо нарахованих податкових платежів скористайтеся власним ґаджетом

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області нагадують, що будь-хто з платників має доступ до власної інформації стосовно своєї діяльності 24/7 за наявності електронного цифрового підпису. Так, в Е-кабінеті (Електронний кабінет) діє електронний сервіс, з використанням якого платники мають можливість доступу у режимі реального часу до даних інтегрованих карток платників податків, а також отримання підтверджуючого документу щодо стану розрахунків платника з бюджетом та фондами соціального та пенсійного забезпечення.

Тобто, платник податків має можливість безперешкодно у дистанційному режимі отримати інформацію щодо повноти та своєчасності розрахунків з бюджетами та фондами соціального та пенсійного забезпечення, а також провести звірку відповідності даних бухгалтерського обліку платника та даних органу ДПС.

Також таку інформацію можна отримати, скориставшись безкоштовним мобільним застосунком «Моя податкова».

Поділитися: