Щоб запобігти захворюванню на сальмонельоз, необхідно виконувати певні правила:
-
не слід вживати м’ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках, адже вони продаються без вкрай важливого ветеринарно-санітарного контролю. Нехтуючи цим правилом, можна придбати продукти від хворих тварин. На вигляд вони можуть бути якісні, адже під час розмноження сальмонел смак, колір, запах продуктів не змінюються;
-
м’ясо і птицю необхідно добре проварювати, або прожарювати невеликими шматками, дотримуватись термінів зберігання готових страв та правил товаросусідства в холодильному обладнанні;
-
під час кулінарної обробки продуктів обов’язково слід дотримуватися правил роздільного зберігання сировини та готової продукції, а також використання кухонного інвентарю. Скажімо, ножі, дошки – окремо для сирого м’яса і готових виробів. Це вкрай важливо для запобігання вторинного зараження сальмонелами виготовлених страв із сирих продуктів;
-
всі швидкопсувні продукти потрібно зберігати у холодильнику, при тимчасових відключеннях електропостачання, контролювати температурний режим в холодильному обладнанні;
-
необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, частіше мити руки з милом чистою проточною водою, особливо після повернення з вулиці, перед вживанням їжі, після відвідування туалету. Якщо не має умов для миття рук, використовуйте вологі серветки, дезінфікуючі засоби для рук.