Стратегія розвитку культури Рівного: успіхи 2023 року

29.12.2023

Стратегія розвитку культури Рівного: успіхи 2023 року

У 2022 році у Рівному вперше розроблено секторальну стратегію міста у сфері культури, та у 2023 році розпочалася її реалізація завдяки грантовій програмі #EU4Culture та за фінансової підтримки Європейського Союзу. Рівне стало одним з трьох міст України, яке отримало таку можливість. Організаторами проєкту у Рівному є Управління культури та туризму ВК Рівненської міської ради та ГО «Агенція сталого розвитку міста». Ознайомитися з текстом Стратегії можна за посиланням: https://culture-rivne.com.ua/about/strategy.
Підбиваємо підсумки реалізації проєкту «Стратегія розвитку культури Рівного» цьогоріч та розповідаємо що вдалося зробити, куди рухаємося далі.

Розвиваємо спільноту дієвців культури у Рівному

Нагадаємо, що з грудня 2021 до липня 2022 року спільнота стейкхолдерів культури Рівного, а це близько 70 локальних творців культури, долучилися до написання стратегії, до спільного моделювання майбутнього на наступні 10 років. Сьогодні ця спільнота налічує більше сотні активних дієвців культури. Тож, ми продовжуємо системно та якісно допомагати та підтримувати професійне зростання культурних менеджерів, митців, представників установ культури, громадських організацій, креативних індустрій та бізнесу, журналістів, які пишуть про культуру, представників молодіжних ініціатив. Протягом року провели серію навчання з залучення зовнішнього фінансування, пошуку міжнародних партнерів, розробки та реалізації комунікаційних кампаній для культурного сектору тощо. Постійно інформуємо спільноту про нові грантові можливості, надаємо менторський супровід для проєктних команд, підтримуємо простір для спілкування представників культурного середовища та обміну ідеями, що сприяють новим спільним проєктам, новим культурним подіям у Рівному.

Цьогоріч для стейкхолдерів культури Рівного організували два навчальні обмінні візити до Вінниці та Любліна (Польща), участь у міжнародних фестивалях, навчальні інтенсиви у Любліні з вивчення кейсів соціального підприємництва та креативних індустрій, міжнародного партнерства. Такі поїздки важливі для обміну досвідом, наочно відчути як культура змінює міста, як взаємодіє спільнота творців культури з владою та бізнесом, та надихнутися самим на нові, міждисциплінарні, міжрегіональні культурні продукти, отримати стратегічне розуміння культурних процесів у світі.


Промоція міста Рівне через культуру та туризм

Наша мета об'єднати мешканців Рівного навколо промоції культурних та туристичних продуктів міста, перетворити Рівне на хаб культурних заходів, де кожен може знайти свою подію. У 2023 році спільно з Агенцією туристичних ініціатив та культурним активом Рівного напрацювали стратегічний План промоції культури - ключові промоційні проєкти для промоції міста Рівне через культуру та туризм. Дослідили та склали мапу культурних магнітів міста, напрацювали чіткий план дій для їх промоції. Сьогодні будь-хто з рівнян чи мешканців нашого міста можуть взяти один з проєктів та розпочати втілювати у своїй організації, закладі, колективі, родині. Більш детально за посиланням: https://culture-rivne.com.ua/about/strategy.

Також у межах проєкту «Стратегія розвитку культури Рівного»:

- активно працюємо над створенням культурно-туристичного порталу міста Рівне - онлайн-платформа міста про культурне середовище міста, про творців культури, з афішею культурних подій міста, культурно-туристичними маршрутами, цікавими локаціями та історіями, каталогом портфоліо творців культури, щоб підсилити промоцію та спроможність тих, хто творить культуру у Рівному сьогодні;
- розробляємо промоційні продукти про культурне середовище міста: фото та відео контент, культурні туристичні маршрути;
- працюємо над розробкою проєктів рівнезнавства, п
ерезавантаженням промоції культури та гостинності нашого міста у 2024-2027 роках.

Завдяки проєкту «Стратегія розвитку культури Рівного» мали можливість презентувати наше місто та стратегію на міжнародній арені: на конгресах, форумах, фестивалях в країнах Європейського Союзу та країнах Східного партнерства.


МОХ - Мультикультурний об'єднавчий хаб

Одним із ключових напрямів стратегії культури Рівного до 2030-х років є створення Мультикультурного об'єднавчого хабу (МОХ). Він має стати новою культурною інституцією, середовищем взаємодії, місцем міських резиденцій, інкубатором культурних проєктів, генератором ідей та базою міського культурного фонду у Рівному.

У грудні 2023 року спільно з Агенцією економічного розвитку PPV та дієвцями культури Рівного розпочали процес розробки концепції майбутнього простору. Пропонуємо вам опитувальник щодо роботи МОХу https://cutt.ly/survey_hub_concept, та долучитися до збору основних ідей для чого нам МОХ, які проблеми має вирішувати майбутня інституція, чим має стати для дієвців культури та міста, які напрямки та функції взяти на себе, де розміщуватися та як фінансуватися.

2023 рік завершуємо офіційним затвердженням документа
«Стратегія розвитку культури Рівного до 2030-х років» на сесії Рівненської міської ради від 22 грудня 2023 року. Стратегію підтримали 24 депутати, 3 - утрималися, 4 - не голосували, 0- проти. Це важливий та історичний момент для Рівненської територіальної громади.

Через війну сьогодні розвиток та збереження культури в Україні зустрічається з багатьма викликами. Це втрата наших людей з професійного культурного середовища, які сьогодні захищають державу, постраждали чи загинули внаслідок бойових дій, стали внутрішньо переміщеними особами чи виїхали за кордон, обмеження бюджетного фінансування сфери культури у воєнний час, відсутність конкурсів для інфраструктурних проєктів у культурі, пригнічений психологічний стан та настрій митців, ускладнення перетину кордону, обмеження у проведенні масштабних заходів, повітряні тривоги, блекаути тощо. Саме тому важливо єднатися, гуртуватися, співпрацювати, підтримувати одне одного, продовжувати творити та розвивати культурний сектор, для сталості та послідовності вже наявних напрацювань, для стабільного розвитку культурного життя міста Рівне в умовах війни та майбутнього відновлення країни.

ВІДЕО: https://youtu.be/mfnpokxKf3U


Запрошуємо активно долучатися до проєкту «Стратегія розвитку культури Рівного», підписуватися на сторінки у соціальних мережах та самим ставати частиною змін!

Створено за фінансової підтримки Європейського Союзу. За зміст несе відповідальність лише управління культури та туризму ВК Рівненської міської ради та ГО «Агенція сталого розвитку міста», та він не відображає позиції Європейського Союзу.

Проєкт «Стратегія розвитку культури Рівного» відбувається за фінансової підтримки Європейського союзу в межах програми «EU4Culture», що реалізується Goethe-Institut, Czech Centers, Danish Cultural Institute та Institut Français en Géorgie».

Поділитися: