Термін сплати єдиного внеску за себе фізичною особою – підприємцем – платником єдиного податку. Увага! Граничний  термін подання громадянами податкової декларації про майновий стан і доходи за 2022 рік – 01 травня 2023 року

01.05.2023

Податковий борг: негативні наслідки як для бюджетів громад, так і платників податків

На Рівненщині чимало суб’єктів господарювання та громадян мають заборгованість перед бюджетом зі сплати податків, зборів та платежів, що контролюються податковими органами.

Зокрема, місцевим бюджетам юридичні особи боргують 190,6 млн грн, а фізичні особи 140,7 млн гривень. Із загальної суми заборгованості 168,0 мільйонів гривень – це несплачені майнові податки. При цьому самі суми боргу у кожного платника окремо, як правило, незначні.

Нагадаємо, якщо податковий борг до 3060 грн (тобто 180 неоподаткованих мінімумів доходів громадян), то податкова вимога боржнику не надсилається (не вручається), а заходи спрямовані на погашення (стягнення) податкового боргу не застосовуються. Право податкової застави щодо таких сум також не застосовується.

При цьому, на суму узгодженого грошового зобов’язання, несплачену у встановлений Податковим кодексом України строк, нараховуються пеня та штрафні санкції.

Якщо податковий борг зросте до 3061 грн, розпочинається стандартний механізм стягнення податкового боргу. Строк давності, визначений Податковим кодексом, для стягнення податкового боргу, розпочинається з дня виникнення податкового боргу в сумі понад 3060 гривень.

Саме з податкової вимоги платник податків має можливість дізнатися про факт виникнення грошового зобов'язання та права податкової застави, розмір податкового боргу, який забезпечується податковою заставою, обов'язок погасити податковий борг і можливі наслідки його непогашення в установлений строк.

Тобто, платники із сумами боргу до 3060 гривень, які не отримали податкової вимоги, можуть навіть і не звернути увагу на його наявність та накопичувати борг за рахунок штрафних санкцій, які застосовуються за несвоєчасну сплату податків.

Платник самостійно може дізнатись про наявність податкового боргу в такий спосіб:

здійснивши звірку розрахунків в Центрі обслуговування платників за місцем його реєстрації;

скористатись власним «Електронним кабінетом платника» наявності особистого електронного цифрового підпису.

Якщо наявність податкового боргу у фізичної особи підтвердилась, необхідно здійснити наступні кроки:

з’ясувати причину виникнення податкового боргу шляхом самостійного аналізу або шляхом звірки розрахунків у Центрі обслуговування;

самостійно сплатити податковий борг;

у разі незгоди із сумою донарахованого контролюючим органом грошового зобов’язання, оскаржити таке рішення в адміністративному або судовому порядку.

Звертаємо увагу, що недонадходження податків до місцевих бюджетів, накопичення боргу впливає як на стабільність фінансової спроможності громад, на подальше фінансування їх програм соціально-економічного розвитку, так і на імідж самого платника.

Тож, шановні платники податків, щоб уникнути негативних наслідків, виконуйте податковий обов’язок та сплачуйте податки вчасно і в повному обсязі!

Увага! Граничний термін подання громадянами податкової декларації про майновий стан і доходи за 2022 рік – 01 травня 2023 року

ГУ ДПС у Рівненькій області нагадує, що кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2022 року, завершується 1 травня поточного року.

Декларування доходів та сплата податків і зборів з отриманих доходів – це особистий внесок кожного українця у розвиток нашої держави, її фінансової безпеки та обороноздатності.

Відповідно до норм розділу IV Податкового кодексу України (далі – Кодекс) платники податку зобов’язані самостійно обчислити суму податку на доходи фізичних осіб (далі – податок) та військового збору шляхом подання до податкового органу податкової декларації, при отриманні:

- окремих видів доходів, що не підлягають оподаткуванню при виплаті, але не звільнених від оподаткування (п. п. 168.1.3 п. 168.1 ст. 168 Кодексу);

- доходів від особи, яка не є податковим агентом (від інших фізичних осіб (резидентів або нерезидентів)) (п. п. 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 Кодексу);

- іноземних доходів (п. п. 170.11.1 п. 170.11 ст. 170 Кодексу).

Тож, для зазначеного переліку громадян граничний термін подання податкової декларації про майновий стан і доходи за 2022 рік – 01 травня 2023 року (включно).

Звертаємо увагу, що особи, які отримували протягом 2022 року іноземні доходи та у яких відсутні підтверджуючі документи щодо суми отриманого ними доходу з іноземних джерел та суми сплаченого ними податку в іноземній юрисдикції, оформлених відповідно до статті 13 Кодексу, мають право відповідно до п.п. 170.11.2 п. 170.11 ст. 170 Кодексу подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання податкової декларації до 31 грудня 2023 року. У разі неподання в установлений строк податкової декларації платник податків несе відповідальність, встановлену Кодексом та іншими законами.

Нагадуємо, що прозвітувати про отримані минулріч доходи можна дистанційно засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

Для формування та надсилання документів звітності в електронній формі, зокрема податкової декларації, платник може використати обране на власний розсуд програмне забезпечення, у тому числі ІКС «Електронний кабінет» (cabinet.tax.gov.ua), у розділі «ЕК для громадян» якого розміщено сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи», що надає можливість громадянам предзаповнити податкову декларацію на підставі даних ДПС та подати її в електронному вигляді. При цьому скористатися зазначеним сервісом зможуть особи, які ідентифіковані за особистим ключем, виданим кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг.

Більше про декларування доходів громадян – за посиланням:

http://tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2023/.

За І квартал 2023 року у податковій службі Рівненщини сформовано більше 6,5 тисяч кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що у І кварталі поточного року за отриманням кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів до сектору реєстрації користувачів звернулось 2,2 тисяч відвідувачів, з яких переважна частина - фізичні особи. Відповідно, фахівці податкової служби області видали платникам понад 6,5 тисяч кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів.

Нагадуємо платникам податків, що користувачі, які мають чинні сертифікати, можуть скористатися наступними онлайн-сервісами:

– повторного, дистанційного формування сертифікатів за електронним запитом для самостійного продовження терміну дії сертифікатів на два роки (https://ca.tax.gov.ua/manage-certificates);

– дистанційного формування сертифікатів для програмних РРО, що дає змогу сформувати юридичним особам сертифікати для програмних РРО (https://acskidd.gov.ua/certs-request-rro).

Термін сплати єдиного внеску за себе фізичною особою – підприємцем – платником єдиного податку

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області нагадують фізичним особам – підприємцям (далі – ФОП), що відповідно до п. 4 частини першої ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок) є ФОП, у тому числі ФОП - платники ЄП.

Платники єдиного внеску, зазначені, зокрема у п. 4 частини першої ст. 4 Закону № 2464, зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок (абзац третій частини восьмої ст. 9 Закону № 2464).

Звертаємо увагу, що розмір мінімального страхового внеску у 2023 році становить 1474 грн за місяць (6700 грн х 22 %). В розмірі не менше мінімального страхового внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок підприємці (незалежно від обраної ними системи оподаткування) та фізособи, які ведуть незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.

Тож, не пізніше 20-го календарного дня після закінчення кварталу у 2023 році до бюджету має сплачуватися єдиний внесок у розмірі не менш як 4422 грн (1474 грн х 3). Звільняються від сплати єдиного внеску за себе пенсіонери за віком, особи з інвалідністю та особи, які отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Поділитися: