Терміни подання податкової декларації про майновий стан і доходи  та сплати задекларованих сум податкових зобов’язань. Податківці закликають платників податків дотримуватися норм діючого законодавства при сплаті єдиного внеску

26.04.2023

За використання водних ресурсів краю платники Рівненщини сплатили 13,5 млн грн

За три місяці поточного року платники Рівненщини сплатили до зведеного бюджету 13,5 млн грн рентної плати за спеціальне використання води, що на 4,1 млн грн більше, ніж за відповідний період 2022 року.

При цьому, до державного бюджету надійшло 7,4 тис грн (+ 47% до січня - березня 2022 року). Місцеві скарбниці отримали 6,1 млн грн цього платежу (+ 45 % до січня- березня 2022 року).

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що відповідно до п. 255.1 ст. 255 Податкового кодексу України платниками рентної плати за спеціальне використання води є:

первинні водокористувачі – суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи – підприємці, які використовують та/або передають вторинним водокористувачам воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів;

суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи – підприємці, які використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

Об’єктом оподаткування рентною платою за спеціальне використання води є фактичний обсяг води, який використовують водокористувачі.

Податківці закликають платників податків дотримуватися норм діючого законодавства при сплаті єдиного внеску

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області звертають увагу роботодавців, що вчасне здійснення державою зобов’язань перед громадянами, зокрема, виплата пенсій і надання соціальних допомог, напряму залежить від наповнюваності державних цільових фондів за рахунок єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Станом на 01 квітня поточного року 8269 платників податків Рівненщини мають заборгованість з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Тож, вкотре нагадуємо суб’єктам господарювання, якщо єдиний внесок не буде сплачено, то бракуватиме коштів для належних виплат і громадяни будуть позбавлені соціального захисту. Пам’ятайте, що єдиний внесок підлягає обов’язковій сплаті, незалежно від фінансового стану платника!

Довідково: з 1 січня 2023 року розмір мінімальної заробітної плати - 6700 гривень, а отже мінімальний розмір єдиного внеску становить 1474 грн (6700 х 22 %).

Місцевий бюджет Рівненщини отримав 5,8 млн грн від ліцензування у сфері підакцизної групи товарів

За право здійснювати на території Рівненської області продаж, зберігання чи виробництво підакцизних товарів суб’єкти господарювання впродовж січня сплатили до місцевого бюджету 5,8 мільйона гривень, що 29%, або на 1,3 млн грн більше за надходження відповідного періоду 2022 року. Про це повідомляє Головне управління ДПС у Рівненській області.

Загалом, найбільше коштів надійшло за ліцензії :

на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами – 4 млн 720 тис грн;

на право оптової торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами - 613 тис грн;

на право зберігання пального - 360 тис грн;

на право оптової роздрібної торгівлі пальним – 140 тис гривень.

Податкова служба області нагадує, що споживачам варто перевіряти наявність ліцензії у продавця лікеро-горілчаної продукції, тютюнових виробів та пального з тим, щоб отримати легальний та якісний товар.

На кожній одиниці спиртного чи тютюнових виробів обов’язково повинна бути марка акцизного податку встановленого зразка, - звертають увагу в податковій службі.

Наявність ліцензії на реалізацію – головна умова для продажу будь-якої підакцизної продукції оптом та у роздріб. ЇЇ відсутність ставить під сумнів якість пропонованої горілчаної продукції чи тютюнових виробів. А це означає, що безліцензійна торгівля спиртним та цигарками може нести загрозу життю і здоров’ю споживачів. Окрім того, безліцензійна діяльність позбавляє бюджет передбачених законом надходжень.

Терміни подання податкової декларації про майновий стан і доходи та сплати задекларованих сум податкових зобов’язань

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що відповідно до п.п. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), податкова декларація про майновий стан і доходи подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб, у тому числі самозайнятих осіб – до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розд. IV ПКУ.

Згідно з п. 179.7 ст. 179 ПКУ фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій Декларації.

Звертаємо увагу, що громадяни, які отримували у 2022 році доходи без сплати податку на доходи фізичних осіб та військового збору, мають подати декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня 2023 рок

Більше про декларування доходів громадян – за посиланням:

http://tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2023/.

Поділитися: