Терміни сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Оподаткування  ПДФО доходу у вигляді подарунку

25.05.2023

Ліцензування продажу підакцизних товарів додало бюджетам територіальних громад Рівненщини понад 7,4 мільйона гривень

За чотири місяці 2023 року до місцевих бюджетів Рівненської області надійшло 7 млн 456 тис гривень плати за ліцензії на продаж підакцизної продукції.

Порівняно з січнем-квітнем минулого року надходження від плати за ліцензії зросли на 21 відсоток, або на 1,3 млн гривень.

Зокрема, платники сплатили:

  • за ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами – 6,3 млн грн;
  • за ліцензії на право оптової торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами 0,613 млн грн;
  • за ліцензіїї на право зберігання пального 0,404 млн грн;
  • за ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним – 0,115 млн гривень.

Нагадаємо, ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями видаються територіальними органами ДПС. Для отримання ліцензії суб'єкт господарювання подає до органу ліцензування за місцем провадження діяльності заяву у довільній формі. Якщо платник під час продажу підакцизних товарів використовує програмні РРО у місці торгівлі, то у заяві він зазначає їх перелік, фіскальні номери, дату реєстрації в контролюючому органі та назву моделі ПРРО.

Оподаткування ПДФО доходу у вигляді подарунку

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються об’єкти спадщини (дарування), що успадковуються членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення відповідно до п.п174.2.1.«а» п.174.2 ст.174 Податкового кодексу України (далі - ПКУ).
Відповідно до пункту 174.6 статті 174 ПКУ об’єкти дарування, зазначені в пункті 174.1 статті 174 ПКУ, подаровані платнику податку іншою фізичною особою, оподатковуються згідно з правилами, встановленими розділом ІV ПКУ для оподаткування спадщини.
Згідно з підпунктом 174.2.2 пункту 174.2 статті 174 ПКУ вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями (обдарованими), які не зазначені у підпункті 174.2.1 пункту 174.2 статті 174 ПКУ, зокрема членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення, оподатковується за ставкою, визначеною пунктом 167.2 статті 167 ПКУ (5 відсотків).

Відповідно до підпункту 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 розділу І Податкового кодексу членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення для цілей розділу IV ПКУ вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені.
Членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення для цілей розділу IV ПКУ вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

З початку року суб’єкти господарювання Рівненщини сплатили понад 63 мільйона гривень акцизного податку

За 4 місяців поточного року суб’єкти господарювання Рівненщини сплатили до державного бюджету 63,3 млн грн акцизного податку, що на 58,9 млн грн перевищує надходження відповідного періоду минулого року.

Із сплаченої суми 58,9 млн грн акцизного податку сплатили виробники тютюнових виробів, а 4,4 млн грн - пивовари області.

Щоб убезпечити себе від споживання неякісного алкоголю, податківці рекомендують споживачам купувати лише легальну підакцизну продукцію.

Серед умов, які вказують на те, що алкоголь відповідає стандартам якості та перебуває у легальному обігу, - марка акцизного податку встановленого зразка на кожній одиниці продукції та ліцензія у продавця такого товару.

Нагадаємо, що в умовах воєнного стану Державна податкова служба забезпечує контроль за діяльністю суб’єктів господарювання сфери торгівлі, ресторанного господарства та послуг шляхом проведення фактичних перевірок.

Терміни сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що відповідно до п.п. 266.10.1. п. 266.10 ст. 266 Податкового кодексу України податкове зобов’язання за звітний рік з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачується:

а) фізичними особами - протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення;

б) юридичними особами - авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.

Нагадуємо, що наказом Міністерства фінансів України від 10.11.2022 № 371 «Про внесення змін до форми Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 28 листопада 2022 року за № 1484/38820, зі змінами, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 05.12.2022 № 412 «Про затвердження Змін до наказу Міністерства фінансів України від 10 листопада 2022 року № 371», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 07 грудня 2022 року за № 1537/38873, затверджено нову редакцію податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Основні зміни, що містяться у новій формі декларації:

  • передбачена можливість зазначити код Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (КАТОТТГ) замість коду за КОАТУУ (у додатках 1 та 2);
  • декларацію доповнено інформацією щодо: адреси місць розташування об’єктів оподаткування (колонка 4 розділу І у додатках 1 та 2); строку користування податковою пільгою у звітному періоді (колонки 20 –21 розділу І додатка 1, колонки 19 – 20 розділу І додатка 2); деталізації нарахованих до збільшення сум податкового зобов’язання згідно з п. 50.4 ст. 50 Податкового кодексу України (рядки 5.1, 5.2 розділу ІІ у додатках 1 та 2).

Поділитися: