Терміни сплати єдиного внеску роботодавцями. Електронний кабінет для громадян – переваги та можливості.

20.03.2023

Рівненщина: місцеві бюджети отримали майже 29 млн гривень податку на нерухомість

Протягом січня – лютого 2023 року до місцевих бюджетів області надійшло понад 28,7 млн грн податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, що на 42 відсотки, або на 8,4 млн грн перевищує надходження минулого року. Із цієї суми юридичними особами сплачено 21,3 млн грн, фізичними особами – 7,4 млн гривень.

Звертаємо увагу, що за наявності у власності платника податку житлової нерухомості, у тому числі його частки, що перебуває у власності фізичної чи юридичної особи – платника податку, загальна площа якого перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку), сума податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, розрахована відповідно до підпунктів «а» – «г» п. п. 266.7.1 п. 266.7 ст. 266 Податкового кодексу України, збільшується на 25 000 гривень на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості (його частку).

Терміни сплати єдиного внеску роботодавцями

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що абзацом першим частини восьмої ст. 9 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» встановлено, що роботодавці - платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 20 числа наступного місяця, крім гірничих підприємств, які зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 28 числа наступного місяця.

Разом з тим, роботодавці під час кожної виплати заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), на суми якої (якого) нараховується єдиний внесок, одночасно з видачею зазначених сум зобов’язані сплачувати нарахований на ці виплати єдиний внесок у розмірі, встановленому для таких платників (авансові платежі).

У разі якщо останній день строків сплати єдиного внеску припадає на вихідний або святковий день, останнім днем таких строків сплати єдиного внеску вважається перший робочий день, що настає за вихідним, святковим або неробочим днем.

На охорону довкілля платники податків Рівненщині сплатили понад 19 мільйонів гривень

Упродовж січня - лютого 2023 року на усунення заподіяної шкоди довкіллю платники Рівненщини перерахували до бюджету 19,2 млн грн екологічного податку. Це на 5,6 млн грн більше, ніж за аналогічний період попереднього року.

Із загальної суми надходжень 14,6 млн грн надійшло до державного бюджету (+ 54,5%, або 5,2 млн грн до відповідного періоду 2022 року), а 4,6 млн грн було зараховано до спеціального фонду місцевого бюджету (+8,5%, або 0,4 млн грн до 2022 року).

Нагадаємо, що екологічний податок сплачується за обсяги та види забруднюючих речовин, які викидаються в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, скидаються безпосередньо у водні об'єкти, за розміщення відходів, а також за радіоактивні відходи, що утворюються внаслідок діяльності або тимчасово зберігаються їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк та за обсяги електричної енергії, виробленої експлуатуючими організаціями ядерних установок (атомних електростанцій).

Електронний кабінет для громадян – переваги та можливості

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що для фізичних осіб в Електронному кабінеті об’єднано сервіси для громадян в окремий Е-кабінет для громадян.

Можливості Е-кабінету для громадян включають:

- доступ до реєстраційних даних та даних про об’єкти оподаткування (рухоме та нерухоме майно, відомості про які надходять до ДПС з відповідних реєстрів інших державних органів);

- доступ до сформованих податкових повідомлень-рішень щодо сум нарахованих податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортного податку та плати за землю;

- подання податкової декларації про майновий стан і доходи;

- отримання відомостей про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків;

- подання облікової картки фізичної особи – платника податків, яка є заявою для реєстрації у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків;

- подання заяви про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків;

- надання копій документів, необхідних для реєстрації/внесення змін до Державного реєстру;

- обрання контролюючого органу, до якого особа може звернутись для отримання документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків;

- через режим «Стан розрахунків з бюджетом» фізичні особи можуть сплатити податки, збори, платежі, обравши на вибір одну з платіжних систем.

Тож пропонуємо громадянам скористатись такими перевагами електронної взаємодії з податковою службою.

Поділитися: