В Електронному кабінеті є можливість переглянути фіскальні чеки. Закон №2888: зміни щодо повноважень контролюючих органів стосовно зупинення видаткових операцій на рахунках платника податків, арешту та стягнення коштів

24.04.2023

Власники та землекористувачі Рівненщини спрямували до місцевих бюджетів майже 143 млн гривень

За три місяці 2023 року власники та орендарі земельних ділянок регіону сплатили до місцевих бюджетів Рівненщини 142 млн 973 тис грн плати за землю. Ця сума перевищила надходження січня-березня минулого року на 43,6 млн гривень.

Загалом внесок юридичних осіб, які у своїй господарській діяльності використовують землю, склав 125 млн 128 тис гривень. Відповідно фізичні особи у першому кварталі сплатили 17 млн 845 тис грн плати за землю.

У податковій службі області нагадують, що згідно із нормами Податкового кодексу України власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.

Закон №2888: зміни щодо повноважень контролюючих органів стосовно зупинення видаткових операцій на рахунках платника податків, арешту та стягнення коштів

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що 01 квітня 2023 року набрав чинності Закон України від 12 січня 2023 року № 2888-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг» (далі – Закон № 2888).

Законом № 2888 були удосконалені положення Податкового кодексу Україну (далі – ПКУ), що стосуються окремих функцій та прав контролюючих органів, а також здійснення контролюючими органами передбачених Кодексом повноважень щодо зупинення видаткових операцій на рахунках платників, арешту коштів, стягнення коштів (пп. 19 прим.1 .1.21 п. 19 прим.1 .1 ст. 19, п.п. 20.1.31 – 20.1.34 п. 20.1 ст. 20, абзац 2 п. 87.1 ст. 87, п. 89.4 ст. 89, абзаци другий-третій п.п. 94.6.2 п. 94.6 ст. 94, п. 94.12 ст. 94, абзац перший п. 95.3 ст. 95, абзаци другий, четвертий п. 95.5 ст. 95, п. 101.4 ст. 101 Кодексу).

Такі зміни надають можливість здійснювати:

стягнення коштів платника з рахунків у банках, інших фінансових установах, небанківських надавачів платіжних послуг, електронних гаманців в емітентів електронних грошей, що обслуговують такого платника податків, на суму податкового боргу або його частини;

зупинення видаткових операцій на рахунках/електронних гаманцях такого платника податків у банках, інших фінансових установах, небанківських надавачів платіжних послуг, емітентів електронних грошей;

накладення арешту на цінні папери та/або кошти та інші цінності такого платника податків, що знаходяться в банку, іншій фінансовій установі, небанківського надавача платіжних послуг, емітента електронних грошей.

Отже, сфера дії таких положень Кодексу поширюється на платіжні операції з коштами, що перебувають на рахунках/електронних гаманцях, у банках чи інших фінансових установах, небанківських надавачів платіжних послуг, емітентів електронних грошей чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах.

Більше інформації - в Інформаційному листі ДПС України № 2/2023: Закон України від 12 січня 2023 року № 2888-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг».

Платники Рівненщини перерахували до бюджету понад 19 млн грн екологічного податку

Платники Рівненської області, які здійснюють викиди забруднюючих речовин, протягом трьох місяців 2023 року перерахували до бюджетів 19,4 млн грн екологічного податку, що на 5,6 млн грн більше, ніж за аналогічний період минулого року. Про це повідомили в Головному управлінні ДПС у Рівненській області.

З цієї суми 14,8 млн грн спрямовано до держаного бюджету, водночас до місцевих бюджетів надійшло 4,6 млн грн цього платежу.

Нагадаємо, екологічний податок сплачується за обсяги та види забруднюючих речовин, які викидаються в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, скидаються безпосередньо у водні об'єкти, за розміщення відходів, а також за радіоактивні відходи, що утворюються внаслідок діяльності або тимчасово зберігаються їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк, та за обсяги електричної енергії, виробленої експлуатуючими організаціями ядерних установок (атомних електростанцій).

У Головному управлінні ДПС нагадують, що тимчасово, на період воєнного стану, платників, об’єкти яких зареєстровані на територіях, де ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, звільнено від сплати екологічного податку.

Перелік областей, де проводяться бойові дії, або тимчасово окуповані збройними формуваннями російської федерації, визначається Кабінетом Міністрів України.

В Електронному кабінеті є можливість переглянути фіскальні чеки

Головне управління ДПС у Рівненській області звертає увагу платників, що пошук чеків, виданих програмним реєстратором розрахункових операцій (ПРРО), можна здійснити в Електронному кабінеті за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua/cashregs/check.

При цьому чеки, видані ПРРО в режимі онлайн, доступні для пошуку відразу після реєстрації їх на фіскальному сервері, тобто одразу після завершення розрахунку між покупцем і продавцем.

Чеки, видані ПРРО в режимі офлайн, доступні для перегляду після того, як вони будуть передані ПРРО до СОД РРО.

Більше про ПРРО – за посиланням http://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/ .

Поділитися: