Всесвітній день прибирання

15.09.2021
None
Українців запрошують на найбільшу екологічну акцію року.
Варковицька сільська рада долучається до акції, а також просить сприяти участі в акції усім підприємствам, установам, організаціям, населеним пунктам на території громади.
18 вересня 2021 року Україна разом з мільйонами активістів 180 країн світу вийде на Всесвітній день прибирання «World Cleanup Day». Українці із міст та містечок, сіл та селищ об’єднаються заради досягнення спільної мети – порятунку планети від сміття.
Громадян, організації, підприємства, установи, громади, населені пункти закликають долучитися та зареєструватися до 18 вересня о 10:00 до Всесвітнього дня прибирання на рекомендованих, індивідуальних та центральних локаціях.
Форма реєстрації для громади, населені пункти:
Форма реєстрації для підприємства, установи , організації:
Результати акції треба зареєструвати до 25 вересня 2021 року включно за посиланням:
Адреси, деталі, інструкції та контакти координаторів опубліковані в новинах на сайті letsdoitukraine.org.
Важливо в населених пунктах або районах де погодні умови стануть на заваді (уразі зливи, буревію) акцію буде перенесено на суботу 25 вересня 2021 року о 10:00, про це буде повідомлено в новинах на офіційному сайті.
Організатори закликають брати з собою засоби індивідуального захисту, рукавички, великі пакети для сміття, запрошувати родину та друзів. Формати прибирань будуть різні:
Колективні прибирання з сім’єю, друзями чи колегами на одній із локацій. За такої форми кількість учасників у групі має бути обмежена, а площа – достатньо велика для дотримання соціальної дистанції.
Індивідуальні прибирання вибраної вами забрудненої зони.
Цифрове очищення. Нову форму прибирання можна реалізувати в будь-якому зручному місці та в будь-який час. Видалення зайвої інформації зі своїх гаджетів дозволить розвантажити центри баз даних, на підтримку яких витрачається величезна кількість енергії.
Картографування. Встановлюйте безкоштовний мобільний додаток «EcoHike» та відмічайте забруднені й очищенні території.
«Ми запускаємо кампанію «Побачив? Прибери!» відразу в усіх регіонах України. Тисячі забруднених локацій, нелегальні точки отруюють усе живе навколо. Настав час змін! Міжнародна акція Всесвітнього дня прибирання покликана допомогти сформувати культуру чистоти та разом зменшувати негативний вплив на довкілля. Зробимо Україну чистою разом!», – закликає Президент Всеукраїнского молодіжного руху «Let’s do it Ukraine» Юлія Мархель.
Після прибирання важливо донести зібране до найближчого сміттєвого бака. За можливості, відсортувати й здати в найближчий пункт прийому вторинної сировини. Робіть фото, сторіси на локаціях до і після прибирання, відмічайте організаторів у соціальних мережах #побачивприбери #letsdoitukraine #worldcleanupday, щоб бути прикладом для інших. Результати своїх прибирань фіксуйте на сайті letsdoitukraine.org.
Нагадаємо, що серед закладів освіти та позашкільної освіти проводяться змагання, переможці отримають для всої навчальних закладів подарунки та подяки більше деталей за посиланням letsdoitukraine.org/2021/09/world-cleanup-day-competition
Збережіть для себе 10 найкращих фотографій з Вашої акції, які будуть розміщені на національній сторінці Facebook. Святкуйте свій успіх, поділившись новинами у соціальних мережах та через прес -релізи! Подякуйте членам Вашої команди!
Куди я маю завантажити фото?
Робіть гарні фото та відео до, в процесі та після прибирання відправляйте в телеграм (прикріпляйте як файл) з приписом «область, назва вашого населеного пункту, координатор»: https://t.me/Photo_Video_WCD2021.
Якщо знімаєте відео, робіть його горизонтальним. З телефона фото відео теж добре, головне протирайте камеру.
Попросіть місцевих фотографів та відео-операторів зробити добровільно фотографії/відео у високій роздільній якості (мінімальний розмір:1 Мб), щоб привернути увагу ЗМІ.
Організатор Всесвітнього дня в Україні – Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it Ukraine» за підтримки Міністерства молоді та спорту України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства розвитку громад та територій України, Міністерства соціальної політики України, Українським державним центром позашкільної освіти, Національним еколого-натуралістичний центром, Всеукраїнським молодіжним центром, Обласних державних адміністрацій, Київської міської державної адміністрації, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Спільно з Міжнародним рухом School Recycling World, Всеукраїнським молодіжним центром, Національною молодіжною радою України, Всеукраїнською асоціацією громад, громадськими організаціями, молодіжними рухами. Партнери акції: компанія PepsiCo в Україна, корпорація «Біосфера», логістичний партнер компанія «Нова пошта» та інші корпоративно соціально відповідальні бізнеси.
Інструкція з техніки безпеки
Ці правила покликані полегшити роботу учасникам і забезпечити оптимальний перебіг акції!. Інструкції з техніки безпеки мають сприяти ефективному вирішенню будь-яких проблем, які можуть виникнути під час прибирання.
Правила містять інформацію щодо запобігання та прийняття мір у разі виникнення неприємних ситуацій (або, навіть, нещасних випадків), що можуть мати місце під час прибирання.
ВАЖЛИВО! Ці інструкції з техніки безпеки необхідно прочитати і засвоїти всім тим, хто бере участь в заходах, організованих під егідою «Let’s do it, Ukraine».
Обов’язково у режимі адаптивного карантину:
дотримуватись соціальної дистанції
використання маски та рукавичок
наявність антисептичних засобів на локації
провести симптомаційний скринінг-опитування учасників на предмет симптомів респіраторного захворювання
провести письмову реєстрацію учасників на локації
Настанови учасникам перед прибиранням:
Одягніться в підходящий для прибирання одяг: спортивне зручне взуття, бажано довгі брюки. Забороняється вдягати взуття на підборах, сандалі та пляжні тапочки;
Одяг учасників прибирання має відповідати погодним умовам, оскільки акція може відбуватися у несприятливу погоду (дощ, вітер, спекотне сонце і т.д.);
Вранці перед прибиранням рекомендуємо вживати їжу, багату на вітаміни – це дозволить добре перенести фізичні навантаження;
Рекомендуємо взяти з собою на прибирання воду;
Кожному учаснику також рекомендуємо взяти з собою шоколад або цукерки.
Настанови учасникам під час прибирання:
Торкайтеся сміття лише у рукавичках;
Не торкайтеся об'єктів, які несуть потенційну небезпеку:
гострі предмети
токсичні речовини
шматки фанери або інших матеріалів, що знаходяться в нестійкому положенні і можуть спровокувати падіння купи сміття;
Не наражайте себе на небезпеку – зокрема не ризикуйте життям на крутих схилах;
Піклуйтеся про команду, частиною якої Ви є.
Ми не прибираємо опале листя, гілки, шини (за винятком команд які попередньо узгодили ці фракції з місцевим муніципалітетом і домовились заздалегідь за їх вивіз)
Учасникам акції «Всесвітній день прибирання» суворо забороняється:
долучатися до акції у стані алкогольного сп’яніння. Учасники акції не повинні вживати алкоголь мінімум за 12 годин до початку та під час акції. У разі порушення цього правила організатори мають право усунути учасника від прибирання;
вживати галюциногенні препарати за 24 години до та під час прибирання. Організатори мають право усунути від участі в акції людину або цілу команду, що порушила це правило;
використовувати упереджені та образливі формулювання, грубо поводитися по відношенню до координатора прибирання, його помічників та учасників акції;
піддавати себе ризику;
пошкоджувати транспортні засоби та інше майно, що використовується під час проведення акції.
Інші положення:
У разі інциденту або нещасного випадку волонтери повинні повідомити координатора локації про ситуацію, що склалася. При цьому, незалежно від складності інциденту, учасники мають поставитися до нього з усією серйозністю, оскільки навіть найменша загроза може мати важкі наслідки.
Можливі інциденти:
• у разі виявлення людського тіла учасники повинні зателефонувати на номери екстрених служб 102 та 103 і повідомити про знахідку координатора локації;
• у разі вияву вибухонебезпечних речовин (бомб, артилерійських снарядів і т.д.) учасники повинні відійти на значну відстань і викликати екстрену службу 102; за жодних обставин не можна нічим торкатись цих предметів;
• у разі нещасного випадку з людиною, учасники акції повинні повідомити координатора локації та викликати екстрену службу 103. Бажано, щоб координатор прибирання мав антисептичні засоби – бинт, перекис водню, вату, пластир;
У разі складних травм учасники прибирання повинні негайно викликати екстрену службу 103. Наголошуємо, що надавати першу медичну допомогу уповноважений лише кваліфікований медичний персонал! Окрім того, за законом України у всіх місцях масового зібрання людей мають чергувати швидка та міліція!
Відповідальність:
Неповнолітній учасник може брати участь у прибиранні, але відповідальність за нього мають взяти на себе дорослі учасники.
Усі учасники прибирання повинні ознайомитися з правилами техніки безпеки та засвоїти всі їх пункти.
Команда організаторів «Let’s do it Ukraine» не несе відповідальності за нещасні випадки, які можуть виникнути в результаті незнання правил техніки безпеки або їх порушення учасниками акції.
Приклад таблиці реєстрації на локації:
Лист реєстрації учасників міжнародної акції
Всесвітній день прибирання «World Cleanup Day»
18 вересня 2021 року
Адреса локації: _____________________________________
Координатор ______________________телефон_________________
Інструктаж з техніки безпеки пройшов(ла) за своє життя на здоров’я відповідальність несу сам(сама)
Прізвище ім’я
Телефон
Дата народження
Підпис
Дякуємо всім за дотримання цих правил!
Поділитися: