Видати розрахунковий документ – в інтересах суб’єкта господарювання. Для уточнення реквізитів рахунків для сплати податків, зборів, єдиного внеску та інших платежів до бюджету скористайтеся вебпорталом ДПС

29.12.2023

Платники податків Рівненщини перерахували до бюджету майже 85 мільйонів гривень рентної плати за користування надрами

За одинадцять місяців 2023 року за користування надрами платники податків області сплатили до бюджетів всіх рівнів 84,9 млн грн рентної плати, що на 24,4 млн грн, або на 40 відсотків перевищує надходження відповідного періоду минулого року. Про це повідомили в Головному управлінні ДПС у Рівненській області.

До державного бюджету надійшло 56,9 млн грн цього платежу (+ 16,6 млн грн, або 41% до 2022 року). Відповідно місцеві бюджети отримали 27,9 млн грн (+ 7,8 млн грн, або 39% до 2022 року).

Нагадаємо, платниками рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин є суб’єкти господарювання, у тому числі громадяни України, іноземці та особи без громадянства, зареєстровані відповідно до закону як підприємці, які набули права користування об'єктом (ділянкою) надр на підставі отриманих спеціальних дозволів на користування надрами в межах конкретних ділянок надр з метою провадження господарської діяльності з видобування корисних копалин, у тому числі під час геологічного вивчення (або геологічного вивчення з подальшою дослідно-промисловою розробкою) в межах зазначених у таких спеціальних дозволах об’єктах (ділянках).

Для уточнення реквізитів рахунків для сплати податків, зборів, єдиного внеску та інших платежів до бюджету скористайтеся вебпорталом ДПС

В ГУ ДПС у Рівненській області звертають увагу, що своєчасне доведення платникам податків реквізитів рахунків для сплати податків, зборів та платежів, відкритих Державною казначейською службою України, відбувається шляхом їх розміщення в Центрах обслуговування платників податків, на субсайті відповідного територіального органу ДПС або на вебпорталі ДПС за посиланням: Головна/Рахунки для сплати платежів (https://tax.gov.ua/rahunki-dlya-splati-platejiv/).

Одночасно, за принципами, визначеними п. 42 прим. 1.1 ст. 42 прим. 1 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями функціонує електронний кабінет, який забезпечує можливість реалізації платниками податків прав та обов’язків, визначених ПКУ та іншими законами, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи, та нормативно-правовими актами, прийнятими на підставі та на виконання ПКУ та інших законів, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи, в тому числі, шляхом, зокрема, автоматизованого визначення рахунків для сплати податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на поточну дату конкретного платника податків.

Видати розрахунковий документ – в інтересах суб’єкта господарювання

ГУ ДПС у Рівненській області нагадує, що суб’єкти господарювання при здійсненні торгівлі чи наданні послуг зобов’язані проводити розрахунки за них через РРО та надавати таким споживачам послуг розрахункові документи встановленої форми та змісту.

У зв’язку із прийняттям Закону України від 30 червня 2023 року № 3219 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» з 01.10 2023 року відновлено відповідальність за порушення порядку здійснення розрахунків за товари (послуги).

Поряд із цим, з метою повернення економіки України на довоєнний рівень та більш м’якого переходу суб’єктів господарювання у такий період, законодавець передбачив певні пом’якшення для бізнесу.

Зокрема, низку суб’єктів господарювання звільнено від відповідальності за порушення вимог Закону про РРО, що вчинені ними у період з 01 січня 2022 року до 01 жовтня 2023 року (крім відповідальності за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів, здійснення діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти, діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор).

Також для фізичних осіб-підприємців – платників єдиного податку та тих, які не зареєстровані платниками податку на додану вартість, передбачено ряд інших пом’якшень, зокрема, зменшено розміри штрафних (фінансових) санкцій із 100 – 150 % до 25 – 50 % вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг), відповідно.

Також надано право у розрахункових документах зазначати назву товару (послуги) у вигляді, що відображає споживчі ознаки товару чи послуги та ідентифікує належність такого товару (послуги) до товарної групи чи послуги.

Звертаємо увагу, що Державна податкова служба України в умовах військового часу продовжує роботу із вдосконалення функціоналу безоплатного ПРРО, створюючи бізнесу зручні умови для виконання вимог щодо фіскалізації розрахункових операцій.

ПРРО від ДПС – це програмне рішення, застосовне для операційних систем Windows, Android, iOS, та Web-версія, яке інтегрується з фіскальним сервером ДПС.

Функціональні можливості ПРРО від ДПС: відкриття/закриття/автозакриття зміни;

формування, реєстрація, видача чеків; додавання товарів/послуг у чек з номенклатури або вручну; друк та відправка фіскальних чеків покупцям на електронну пошту/месенджери; ведення довідників номенклатури (експорт/імпорт даних); ведення довідника ставок податків; використання сканера штрихкодів; додавання штрихкоду марки акцизного податку; різні форми розрахунку (готівкова/безготівкова/комбінована); оформлення знижки/повернення товару на окремий товар/чек; формування та перегляд X-звіту, Z-звіту; відправка Z-звіту до фіскального сервера; перехід/вихід у/з режиму офлайн із можливістю збереження/передачі даних до фіскального сервера.

Запрошуємо підприємців, які мають намір працювати з безкоштовним ПЗ ПРРО ДПС, на практикуми по встановленню таких ПРРО, які проходять в приміщенні ГУ ДПС в Рівненській області або Центрах обслуговування платників. В ході практикумів працівники ГУ ДПС допоможуть зареєструвати: господарську одиницю,програмний РРО (касу), касира.

Для цього необхідно мати з собою: електронний цифровий підпис або електронні печатки у кількості, що відповідає кількості касирів, які будуть працювати на ПРРО; телефон, планшет, ноутбук, на який буде встановлюватись ПРРО ДПС.

УВАГА! ШАХРАЇ!

ГУ ДПС у Рівненській області вкотре повідомляє, що платникам податків Рівненщини продовжують неодноразово телефонувати шахраї, використовуючи різні номери мобільних телефонів та просять перерахувати кошти на вказаний картковий рахунок.

Зокрема, до суб’єктів господарювання, які знаходяться на обліку у Головному управлінні ДПС у Рівненській області надходять телефонні дзвінки від невстановлених осіб з різних мобільних номерів телефонів, зокрема +380977761368, +380983632026 та просять зателефонувати на номер +380983632026 представляючись начальниками Державної податкової інспекції ГУ ДПС у Рівненській області та просять перерахувати їм кошти на вказаний картковий рахунок або принести до приміщення податкової, за не проведення перевірок або надання фінансової допомоги.

Повідомляємо, що посадові особи ГУ ДПС у Рівненській області не здійснюють телефонні дзвінки до платників податків із пропозицією надання фінансової допомоги.

Наголошуємо, подібні схеми - це один із способів незаконної наживи на довірливих громадянах та підприємцях.

Просимо бути уважними до таких пропозицій, та у разі надходження подібних дзвінків з метою висування незаконних вимог слід одразу повідомляти про це правоохоронні органи за номером телефону 102, а також ні в якому разі не скидати гроші на вказані ними номера карткових рахунків!

Поділитися: