Використання програмного РРО має чималі переваги. Перевірити розрахунки із бюджетом дистанційно – це реально завдяки електронним сервісам ДПС

27.03.2023

З початку 2023 року платники податків Рівненщини сплатили понад 1,6 млрд грн податку на доходи фізичних осіб

За січень - лютий поточного року платники Рівненської області сплатили 1 млрд 630 млн грн податку на доходи фізичних осіб. Це на 535,5 млн грн, або на 48,9 відсотка більше за показник відповідного періоду 2022 року.

Із загальної суми сплати до держбюджету надійшло 346,8 млн грн ( +115,2 млн грн, або +49,7% до 2022 року), а до бюджетів громад Рівненщини – 1 млрд 283 млн гривень ( +420,3 млн грн, або +48,7% до 2022 року). Про це повідомив в.о. начальника Головного управління ДПС у Рівненській області Владислав Грабовий.

Він зазначив, що завдяки збереженню економічної активності та офіційним робочим місцям щомісяця бюджети всіх рівнів отримують належні суми ПДФО. В свою чергу, податківці області спільно з керівниками територіальних громад систематично проводять роботу по забезпеченню додаткових надходжень до бюджетів, зокрема, шляхом легалізації найманої праці та детінізації заробітної плати; залучення до декларування громадян; активізації дій з органами місцевого самоврядування щодо боротьби з мінімізаторами заробітної плати (виплати заробітної плати у розмірах меншому за мінімальний); контролю за надходженнями податку на доходи фізичних осіб від інших доходів.

«Фінансова підтримка держави у період воєнного стану кожним платником податків – важлива передумова для належного фінансування національного спротиву задля безпеки кожного з нас і майбутньої перемоги над загарбником», – наголошує керівник ГУ ДПС в області.

Перевірити розрахунки із бюджетом дистанційно – це реально завдяки електронним сервісам ДПС

ГУ ДПС у Рівненській області нагадує, що актуальною формою взаємодії з податковими органами у період дії воєнного стану є використання електронних сервісів ДПС, які набувають все більшої популярності серед платників.

Так, подання звітності в електронному вигляді надає можливість скоротити час і витрати на подання звітності; мінімізувати помилки при заповненні декларації; при необхідності надати копії документів у додатку до декларації, що важливо, зокрема, при використанні права на податкову знижку; підвищити якість обслуговування платників податків та спростити процедуру подання податкової декларації.

Податківці акцентують увагу на зручності та доступності запроваджених ДПС України електронних сервісів, завдяки яким можна сформувати, перевірити й надіслати до контролюючих органів податкову звітність, дистанційно перевірити розрахунки із бюджетом, дізнатися про строки сплати податків, а також іншу корисну інформацію.

Зокрема, платник податків стає користувачем електронного кабінету (http://cabinet.tax.gov.ua) та набуває право подавати звітність в електронній формі і вести листування засобами електронного зв'язку в електронній формі після проходження в електронному кабінеті електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису. Єдиною підставою для відмови у проходженні електронної ідентифікації платника податків в електронному кабінеті є недійсність кваліфікованого електронного підпису такого платника податків, у тому числі у зв'язку із закінченням строку дії відповідного сертифіката відкритого ключа.

Вхід до «Електронного кабінету» здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через веб-портал Державної податкової служби України https://tax.gov.ua. Щоб ним скористатися, немає потреби встановлювати додаткове програмне забезпечення, для цього достатньо лише скористатися електронним підписом, який кожен бажаючий може отримати у будь-якому Акредитованому центрі сертифікації ключів, у тому числі самостійно за допомогою Інтернет-банкінгу.

Враховуючи особливості звітування суб’єктами господарювання цього року та запровадження нових форм звітності, податківці області у Центрах обслуговування щоденно надають консультації платникам щодо правильного заповнення звітності, проводять тренінги та навчають декларантів користуватися сучасними електронними сервісами ДПС.

Деклараційна кампанія 2023: майже тисяча жителів Рівненщини вже прозвітували про отримані минулого року доходи

В ГУ ДПС у Рівненській області інформують, що триває кампанія декларування доходів громадян, отриманих у 2022 році. В рамках цієї кампанії за два місяці поточного року фізичними особами – платниками податків Рівненщини задекларовано 56,3 млн грн доходів, з яких визначено податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб у сумі 3 млн грн і військового збору – 0,4 млн гривень.

Нагадаємо, що відповідно до норм розділу IV Податкового кодексу України платники податку зобов’язані самостійно обчислити суму податку на доходи фізичних осіб та військового збору шляхом подання до податкового органу податкової декларації, при отриманні:

- окремих видів доходів, що не підлягають оподаткуванню при виплаті, але не звільнених від оподаткування;
- доходів від особи, яка не є податковим агентом (від інших фізичних осіб (резидентів або нерезидентів))
- іноземних доходів.
Для зазначеного переліку громадян граничний термін подання податкової декларації про майновий стан і доходи за звітний (податковий) 2022 рік – 01 травня 2023 року (включно).

Використання програмного РРО має чималі переваги

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та безготівковій формі при продажу товарів, наданні послуг у сфері торгівлі громадського харчування та послуг, відповідно до Закону про застосування реєстратора розрахункових операцій можуть використовувати як програмний, так і класичний РРО. Використання ПРРО забороняється при оптовій чи роздрібній торгівлі пальним

Переваги використання програмного РРО:

- онлайн реєстрація в електронному кабінеті та онлайн передача і отримання даних;

- альтернатива класичним РРО через можливість використання програмного забезпечення, яке надається державною податковою службою безкоштовно;

- відсутність щомісячної плати за сервісне обслуговування;

- дає змогу працювати в режимі офлайн;

- можливість використання на різних гаджетах (смартфоні, планшеті, комп’ютері чи ноутбуці);

- електронні чеки замість паперових.

Тож, ПРРО – це легко, мобільно, зручно і автоматизовано.

Звертаємо увагу, за проведення розрахункових операцій без застосування РРО чи ПРРО, проведення розрахункових операцій на неповну суму вартості проданих товарів, невидачу у паперовому вигляді та в електронній формі відповідного розрахункового документа передбачена відповідальність.

Поділитися: