Використання  РРО та ПРРО має для суб’єкта господарювання чимало переваг. Податковий борг: чим загрожує несплата податків. Місцеві бюджети Рівненщини отримали понад 15 млн грн акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів

28.02.2024

Місцеві бюджети Рівненщини отримали понад 15 млн грн акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів

За інформацією Головного управління ДПС у Рівненській області, впродовж січня 2024 року до бюджетів територіальних громад Рівненщини надійшло 15,2 млн грн акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами, що на 2,3 млн грн перевищує надходження відповідного періоду 2023 року.

У Головному управлінні ДПС у Рівненській області звертають увагу, що задля забезпечення надходжень акцизного податку до бюджетів вкрай важливо забезпечити на місцях легальну реалізацію підакцизних товарів. Тож, у територіальних громадах необхідно контролювати дотримання вимог законодавства всіма господарюючими суб’єктами, які реалізують алкогольну та тютюнову продукцію, а споживачам – купувати марковану підакцизну продукцію і перевіряти у фіскальному чеку відображену суму акцизного податку.

Перевірити достовірність чеку можна за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua/cashregs/check.

Податковий борг: чим загрожує несплата податків

Статтею 67 Конституції України визначено, що кожен зобов’язаний сплачувати податки і збори порядку і розмірах, встановлених законом.

При цьому, невиконання платниками податків своїх обов’язків щодо своєчасної до повної сплати податків та зборів, матиме відповідні наслідки, визначені діючим законодавством України.

Несплата платником податків суми узгоджено грошового зобов’язання, у встановлений податковим кодексом України строк, призводить до виникнення податкового боргу.

Відносно платників податків, які допустили наявність податкового боргу, контролюючими органами застосовуються заходи стягнення такого боргу, в тому числі такі як опис майна у податкову заставу, стягнення коштів з банківських рахунків, продаж активів в рахунок погашення податкового боргу та інші заходи.

Детальніше про наслідки податкового боргу для платника податків - на вебпорталі ДПС у банері «Онлайн-навчання» за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya/robota-z-pogashennya-podatkovogo-borgu/naslidki-nesplati-podatkiv/655096.html

Використання РРО та ПРРО має для суб’єкта господарювання чимало переваг

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує платникам податків, що при здійсненні розрахункових операцій суб’єкти господарювання мають застосовувати реєстратори розрахункових операцій. При цьому суб’єкт господарювання сам обирає той розрахунковий реєстратор, який оптимально підійде для ведення саме його виду діяльності: класичний чи програмний (ПРРО).

При цьому використання РРО/ПРРО має для суб’єкта господарювання чимало переваг, серед яких: можливість підключення до РРО/ПРРО вагів; сканування штрих-коду для отримання ціни товару з бази даних; можливість зменшення ціни для привілейованих клієнтів; можливість фіксувати дату, час та деталі розрахунків; фіксація форми оплати; можливість формування звітності за будь-який період; можливість підрахунку будь-яких податків та знижок.

Звертаємо увагу на можливість використання програмного забезпечення від ДПС, адже його користування і обслуговування - безкоштовне. Платники можуть самостійно зареєструвати ПРРО від ДПС, скориставшись безкоштовним програмним рішенням, яке розміщено на вебсайті ДПС України у банері «Програмні РРО» (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/). Банер також містить нормативно-правові акти, відеоуроки щодо процедури реєстрації ПРРО, отримання електронних ключів у кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ДПС, інструкції щодо заповнення та подання форм, інформаційні повідомлення щодо оновлення версій безкоштовних програмних рішень, контакти відповідальних осіб ДПС, які надають роз’яснення, пов’язані з роботою ПРРО.

Поділитися: