Єдиний податок: коли ставка податку становить 15 відсотків та у яких випадках підприємець зобов'язаний перейти на сплату інших податків і зборів, визначених Податковим кодексом

04.06.2024

Платники податків Рівненщини сплатили до бюджету майже 7,5 мільярда гривень

У січні – травні 2024 року платники податків Рівненської області перерахували до Зведеного бюджету України 7 млрд 459 млн грн податків, зборів та інших обов’язкових платежів. Зазначений показник на 462 млн грн перевищив надходження відповідного періоду минулого року. Про це повідомив в.о. начальника Головного управління ДПС у Рівненській області Андрій Троцко.

Надходження до державного бюджету склали 3 млрд 804 млн грн, до місцевих бюджетів загалом було сплачено 3 мрд 655 млн гривень.

Лідерами серед основних джерел формування бюджету країни залишаються: податок на доходи фізичних осіб – 4 млрд 166 млн грн, податок на додану вартість – 966 млн грн, податок на прибуток – 626 млн грн, єдиний податок - 663 млн грн, військовий збір – 324 млн гривень.

«Серед чинників, які сприяють ритмічним податковим надходженням, – сучасні інформаційні рішення для якісного податкового супроводу та конструктивний діалог із платниками податків. І ми вдячні за відповідальне ставлення платників до сплати податків, адже це є основним джерелом наповнення бюджетів, та, відповідно, підтримкою для держави, особливо в нинішній складний період», – зазначив Андрій Троцко.

Єдиний податок: коли ставка податку становить 15 відсотків та у яких випадках підприємець зобов'язаний перейти на сплату інших податків і зборів, визначених Податковим кодексом

Згідно з п.293.4 ст.293 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) ставка єдиного податку встановлюється для платників єдиного податку першої - третьої групи (фізичні особи - підприємці) у розмірі 15 відсотків:

- до доходу, отриманого від провадження діяльності, не зазначеної у реєстрі платників єдиного податку, віднесеного до першої або другої групи;

- до доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування (крім платників єдиного податку третьої групи - електронних резидентів (е-резидентів);

- до доходу, отриманого платниками першої або другої групи від провадження діяльності, яка не передбачена у підпунктах 1 або 2 пункту 291.4 статті 291 цього Кодексу відповідно.

Платники єдиного податку зобов'язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених цим Кодексом, у таких випадках та в строки (пп.298.2.3 п.298.2 ст.298 ПКУ):

- у разі здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, або невідповідності вимогам організаційно-правових форм господарювання - з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності або відбулася зміна організаційно-правової форми;

- у разі здійснення видів діяльності, не зазначених у реєстрі платників єдиного податку (крім платників єдиного податку третьої групи - електронних резидентів (е-резидентів) - з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності.

Абзацом третім п.299.10 ст.299 ПКУ передбачено, що реєстрація платником єдиного податку є безстроковою та може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу у випадках, визначених підпунктом 298.2.3 пункту 298.2 та підпунктом 298.8.6 пункту 298.8 статті 298 ПКУ

Касовий чек - це гарантія захисту прав споживача

ГУ ДПС у Рівненській області нагадує, що всі платники податків зобов’язані дотримуватися вимог чинного діючого законодавства, у тому числі щодо проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Так, суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу ПРРО зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій.

Отримання розрахункового документу споживачем - це гарантія захисту його прав та створення можливості: здійснювати гарантійне обслуговування придбаного товару; повернути придбаний неякісний товар; фіскальний чек убезпечує споживача від придбання контрафактних (фальсифікованих) та контрабандних товарів; видача фіскальних чеків зменшує рівень тіньової економіки.

Якщо вам відмовили у видачі чеку - маєте можливість повідомити про це контролюючий орган через чат-бот. Чат-бот «StopViolationBot» в месенджері Telegram надає дає можливість у будь-який час доби, 24/7 та в будь-якому місці, повідомляти податкову службу про відомі факти порушень законодавства. Тобто, в будь-який час доби та в будь-якому місці перейдіть за посиланням https://t.me/StopOverpriceBot та поінформуйте податкову службу про:

- незастосування РРО/ПРРО, невидачу чеків; відмову у розрахунку банківською карткою; завищення цін на продовольчі товари, лікарські засоби; неоформлення трудових відносин з найманими працівниками; здійснення господарської діяльності без державної реєстрації.

Отримана через чат-бот «StopViolationBot» інформація, про можливі порушення платниками податків законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи, досліджується та перевіряється працівниками податкових органів, а у випадку підтвердження наданої інформації вживаються відповідні заходи реагування, в тому числі перевірки.

Поділитися: