З 1 грудня – повний перехід на новий формат платіжних інструкцій при сплаті податків. Податковий борг: чим загрожує несплата податків. Запитували – відповідаємо: які способи отримання фіскального чека покупцем за оплачені товари (послуги) через ПРРО

27.11.2023

За результатами податкових перевірок до бюджету додатково надійшло 29 мільйонів гривень

За січень-жовтень 2023 року фахівцями управління податкового аудиту ГУ ДПС у Рівненській області проведено 810 перевірок, у тому числі:

- планових і позапланових – 336,

- фактичних - 474.

За результатами завершених перевірок до бюджету донараховано податків, зборів та штрафних санкцій на 87,0 млн гривень.

Також за результатами контрольно – перевірочної роботи зменшено:

- суму ПДВ, заявлену до відшкодування з бюджету, на 136,7 млн грн;

- залишки від’ємного значення з ПДВ, які включаються до податкового кредиту наступних податкових періодів, на 187,0 млн гривень.

За результатами контрольно-перевірочної роботи до бюджету додатково надійшло 29,0 млн гривень.

Податковий борг: чим загрожує несплата податків

Статтею 67 Конституції України визначено, що кожен зобов’язаний сплачувати податки і збори порядку і розмірах, встановлених законом.

При цьому, невиконання платниками податків своїх обов’язків щодо своєчасної до повної сплати податків та зборів, матиме відповідні наслідки, визначені діючим законодавством України.

Несплата платником податків суми узгоджено грошового зобов’язання, у встановлений податковим кодексом України строк, призводить до виникнення податкового боргу.

Відносно платників податків, які допустили наявність податкового боргу, контролюючими органами застосовуються заходи стягнення такого боргу, в тому числі такі як опис майна у податкову заставу, стягнення коштів з банківських рахунків, продаж активів в рахунок погашення податкового боргу та інші заходи.

Детальніше про наслідки податкового боргу для платника податків - на вебпорталі ДПС у банері «Онлайн-навчання» за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya/robota-z-pogashennya-podatkovogo-borgu/naslidki-nesplati-podatkiv/655096.html

Запитували – відповідаємо: які способи отримання фіскального чека покупцем за оплачені товари (послуги) через ПРРО

Законом України від 20 вересня 2019 року №128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг» встановлено, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платежів засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов’язані надавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, в обов’язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції.

Такий документ має бути створений в паперовій та/або електронній формі (зокрема, але не виключно, з відтворенням на дисплеї пристрою, на якому встановлений програмний реєстратор розрахункових операцій QR-коду, який дозволяє особі здійснювати його зчитування та ідентифікацію з розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому міститься, та/або надсиланням електронного розрахункового документа на наданий такою особою абонентський номер або адресу електронної пошти).

З 1 грудня – повний перехід на новий формат платіжних інструкцій при сплаті податків

Головне управління ДПС у Рівненській області повідомляє, що з 01 грудня 2023 року платники під час сплати податків, зборів, платежів, єдиного внеску повинні використовувати виключно структурований формат реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції відповідно до міжнародного стандарту ISO 20022.

Реквізити "Призначення платежу" платіжної інструкції передбачають поля встановленого формату, одним із яких є «Код виду сплати». Відтак, при заповненні поля «Код виду сплати» платник вказує код виду сплати відповідно до затвердженого Переліку.

Звертаємо увагу, що дата впровадження виключно структурованої форми призначення платіжної інструкції під час сплати податків і зборів є кінцевою та такою, що змінюватись не буде.

З прикладами заповнення поля «Призначення платежу» можна ознайомитись за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya/splata-podatkiv-ta-edinogo-vnesku--povernennya-platejiv-z-byudjetu/zapovnennya-rekvizitiv-platijnoi

.

Поділитися: