Закон України № 3603–ІХ: терміни проведення перевірок щодо визначення суми ПДВ, яка підлягає бюджетному відшкодуванню, скорочуються. Зарахування авансових внесків ФОП на загальній системі оподаткування при проведенні остаточного розрахунку суми ПДФО

15.04.2024

Місцеві бюджети Рівненщини отримали понад 48 млн грн податку на нерухомість

Упродовж січня – березня 2024 року на Рівненщині власники нерухомості сплатили до місцевих бюджетів 48,3 млн грн податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Порівняно з сумою податку, що була перерахована за аналогічний період минулого року, у поточному році надходження зросли на 13 млн грн, або на 37 відсотків.

Із загальної суми надходжень 28,7 млн грн забезпечили юридичні особи. Водночас, фізичні особи – власники нерухомості перерахували до місцевих бюджетів громад майже 19,6 млн гривень.

Нагадуємо, що згідно з пп. 266.10.1 ст. 266 Податкового кодексу України платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні особи, які зобов’язані перерахувати його протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення, та юридичні особи, що вносять податок авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.

Звертаємо увагу громадян, що у разі виявлення розбіжностей щодо нарахованої суми податку, вони можуть звернутися до Центрів обслуговування платників та провести звірку.

Якщо ж громадяни мають електронний ключ, то переглянути сформовані податкові повідомлення-рішення можна в Електронному кабінеті (https://cabinet.tax.gov.ua/) або скориставшись мобільним застосунком «Моя податкова».

Зарахування авансових внесків ФОП на загальній системі оподаткування при проведенні остаточного розрахунку суми ПДФО

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що відповідно до ст. 177 розд. IV Податкового кодексу України (далі – ПКУ) фізичні особи-підприємці подають до контролюючого органу податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року у строки, встановлені ПКУ для річного звітного податкового періоду, в якій також зазначаються авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб.

Остаточний розрахунок податку на доходи фізичних осіб за звітний податковий рік здійснюється платником самостійно згідно з даними, зазначеними в річній податковій декларації, з урахуванням сплаченого ним протягом року податку на доходи фізичних осіб на підставі документального підтвердження факту його сплати.

Надмірно сплачені суми податку на доходи фізичних осіб підлягають зарахуванню в рахунок майбутніх платежів з цього податку або поверненню платнику податку в порядку, передбаченому ПКУ.

Закон України № 3603–ІХ: терміни проведення перевірок щодо визначення суми ПДВ, яка підлягає бюджетному відшкодуванню, скорочуються

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що 16 березня 2024 року набрали чинності окремі норми Закону України від 23 лютого 2024 року № 3603-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо вдосконалення онлайн-комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства» (далі – Закон № 3603), якими, зокрема, внесено зміни до Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ.

Зокрема, Законом №3603 з 01 липня 2024 року скорочуються терміни проведення перевірок щодо визначення суми податку на додану вартість, яка підлягає бюджетному відшкодуванню.

Так, платники податку, які мають право на бюджетне відшкодування відповідно до ст. 200 Податкового Кодексу України та подали заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, отримують таке бюджетне відшкодування в разі узгодження контролюючим органом заявленої суми бюджетного відшкодування за результатами камеральної перевірки, що проводиться протягом 20 календарних днів, наступних за граничним строком подання податкової декларації або уточнюючого розрахунку (у разі подання), а якщо такі документи були подані пізніше - за днем їх фактичного подання, та відповідно до вимог, визначених статтею 76 цього Кодексу, а у випадках, визначених пунктом 200.11 цієї статті, - за результатами перевірки, зазначеної у такому пункті, відповідно до цього Кодексу.

Контролюючий орган має право протягом 40 календарних днів, що настають за граничним строком подання податкової декларації, а в разі якщо така податкова декларація надана після закінчення граничного строку - за днем її фактичного подання, провести документальну перевірку платника податку згідно з підпунктом 78.1.8 пункту 78.1 статті 78 цього Кодексу. До 01 липня 2024 року контролюючий орган має право протягом 60 календарних днів провести документальну перевірку платника податку, що настають за граничним строком подання податкової декларації, а в разі якщо така податкова декларація надана після закінчення граничного строку - за днем її фактичного подання.

Поділитися: