Запитували-відповідаємо: чи застосовують РРО підприємці – платники єдиного податку 2 групи при реалізації технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту на території села, селища?

14.12.2023

Підприємства Рівненщини сплатили понад 1 мільярд гривень податку на прибуток

Платниками податку на прибуток – підприємствами Рівненської області за підсумками одинадцяти місяців 2023 року до Зведеного бюджету сплачено 1 млрд 103 млн гривень. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року сума сплаченого податку на 463 млн гривень більша.

При цьому до державного бюджету спрямовано 991 млн гривень цього платежу. Такі надходження перевищили минулорічні показники на 411 млн гривень.

Відповідно до місцевого бюджету надійшло 112 млн гривень податку на прибуток. Порівняно з минулим роком приріст надходжень склав 51,6 млн гривень.

Нагадаємо, якщо річний дохід платників податку на прибуток від будь-якої діяльності (за вирахування непрямих податків) перевищує 40 млн грн, то податковими (звітними) періодами для податку на прибуток підприємств є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік. Якщо такий дохід не перевищує 40 млн грн, то такі платники застосовують річний податковий (звітний) період, який починається з 1 січня по 31 грудня поточного звітного року.

Запитували-відповідаємо: чи застосовують РРО підприємці – платники єдиного податку 2 групи при реалізації технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту на території села, селища?


Фізичні особи – підприємці, які сплачують єдиний податок, мають право не застосовувати реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмні РРО (далі – ПРРО), але мають застосовувати розрахункові книжки та книги обліку розрахункових операцій при реалізації технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів на території села, селища, якщо граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів).
Водночас, РРО та/або ПРРО застосовується за наявності хоча б однієї з таких умов:
така роздрібна торгівля здійснюється в торговельному об’єкті, в якому також здійснюється торгівля підакцизними товарами;
такими фізичними особами – підприємцями також здійснюється дистанційна торгівля, зокрема, через Інтернет;
сільськими, селищними, міськими радами прийнято рішення про обов’язкове застосування на території села, селища РРО та/або ПРРО.
Разом з тим, у разі перевищення вказаного граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій фізичні особи – підприємці зобов’язані в місячний термін з дати перевищення зареєструвати та проводити розрахунки з застосовуванням РРО та/або ПРРО. Крім того, такі суб’єкти господарювання зобов’язані вести облік товарних запасів з відображенням інформації про їх надходження та вибуття.

Детальніше – за посиланням https://zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=38870

«Онлайн-навчання»: отримати корисну інформацію з податкової тематики просто

ГУ ДПС у Рівненській області звертає увагу платників податків, що корисну інформацію з податкової тематики, навички заповнення податкової звітності та розуміння оптимальних механізмів сплати податків і зборів можна отримати на вебпорталі ДПС у розділі «Онлайн-навчання».

Тут всі матеріали розподілені за трьома блоками. У першому міститься інформація по окремих видах податків. Платнику достатньо обрати розділ з назвою того податку, яким він цікавиться, а далі підрозділи зорієнтують у напрямі пошуку потрібної інформації.

У цьому блоці платники можуть переглянути форми декларацій, інструкції з їх заповнення, особливості, на які потрібно звернути увагу платникам, роз’яснення законодавства тощо.

У другому блоці сконцентровано інформацію щодо податкових процедур. Зокрема, платники можуть переглянути матеріали з питань зупинення реєстрації податкової накладної, застосування РРО/ПРРО, сплати податків та єдиного внеску, погашення податкового боргу.

Третій блок - сервісний. Тут згруповані матеріали, які роз’яснюють особливості використання податкових сервісів: як отримати інформацію про бізнес-партнера в Електронному кабінеті, подати звітність через Електронний кабінет, отримати облікову карту платника податків та відомості з ДРФО та багато іншого.

Розділ «Онлайн-навчання» мобільний. Він доповнюватиметься новими підрозділами відповідно до потреб платників податків. Вся інформація викладена у відео, презентаційних та текстових матеріалах, які постійно оновлюються та доповнюються.

Загалом на сьогодні розділ «Онлайн-навчання» містить понад 240 відео, текстових та презентаційних матеріалів.

Розміщений розділ «Онлайн-навчання» на головній сторінці вебпорталу ДПС за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya.

Користуйтесь, пропонуйте – реалізуємо!

Поділитися: