Запитували-відповідаємо: яким чином оподатковуються ПДФО доходи, отримані фізичною особою від іншої фізичної особи? Своєчасна сплата єдиного внеску – це захищені соціальні гарантії для кожного

15.04.2024

Своєчасна сплата єдиного внеску – це захищені соціальні гарантії для кожного

У Головному управлінні ДПС у Рівненській області інформують, що за рахунок погашення платниками Рівненщини заборгованості по єдиному внеску за січень-березень 2024 року до бюджету надійшло 6,3 млн гривень.

Звертаємо увагу роботодавців та громадян, що своєчасна сплата єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) – це не лише обов’язок перед державою, але й захищені соціальні гарантії для кожного.

Наразі ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

Нагадуємо, що роботодавець, який не сплачує єдиний внесок, створює найманому працівникові проблеми з нарахуванням пенсії. Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» громадяни мають право на отримання пенсій та соціальних послуг із солідарної системи зокрема за наявності необхідного страхового стажу. Стаж обчислюється за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування. Періоди, за які в реєстрі відсутні дані про сплату ЄСВ, не враховуються, наймані працівники – застраховані особи втрачають страховий стаж для призначення пенсії і, відповідно, не враховується заробітна плата за ці періоди. Крім того, такі працівники не отримують належної компенсації втраченого заробітку у зв'язку зі страховим випадком.

У разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати єдиного внеску до платника застосовуються фінансові санкції, передбачені Законом України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», а посадові особи, що винні в порушенні законодавства про збір та облік єдиного внеску, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність (частина одинадцята ст. 9 Закону № 2464).

Звертаємось до платників з проханням своєчасно сплачувати єдиний внесок, адже сьогодні, в складний воєнний час, кожна сплачена до бюджету гривня працює на перемогу.

Інформація про реквізити банківських рахунків для сплати податків і зборів розміщена на субсайті Головного управління ДПС у Рівненській області (https://rv.tax.gov.ua/rahunki-dlya-splati-platejiv/).

Також звертаємо увагу, що переглянути інформацію щодо заборгованості зі сплати єдиного внеску можливо в «Електронному кабінеті платника» (https://cabinet.tax.gov.ua/), обравши в меню приватної частини кабінету «Стан розрахунків з бюджетом».

Довідково: станом на початок квітня податківцями Рівненщини сформовано 992 вимоги на суму 60,6 млн грн. Дані вимоги надсилаються боржникам і, у випадку несплати заборгованих сум єдиного внеску, після спливу строку для узгодження пред’являються до виконання до Державної виконавчої служби.

Запитували-відповідаємо: яким чином оподатковуються ПДФО доходи, отримані фізичною особою від іншої фізичної особи?

Відповідно до п.п. 14.1.54 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) дохід з джерелом їх походження з України – будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх на території України.
Платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів (п.п. 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 ПКУ).
Податкова декларація про майновий стан і доходи подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб – до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розд. IV ПКУ (п.п. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 ПКУ).
Згідно з п.167.1 ст.167 ПКУ ставка податку становить 18 відсотків бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) (крім випадків, визначених у пп. 167.2 - 167.5 ст. 167 ПКУ) у тому числі, але не виключно у формі: заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами.
Враховуючи вищевикладене, фізична особа, яка протягом звітного календарного року отримує доходи за надані послуги від іншої фізичної особи, зобов’язана включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року, а також нарахувати і сплатити до бюджету податок з таких доходів за ставкою 18 відсотків.

Тож, про доходи, отримані у 2023 році, необхідно прозвітувати до 1 травня 2024 року.

Більше про декларування доходів громадян – за посиланням: https://tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2024.

Подання звітності в електронній формі

Для формування та надсилання документів звітності в електронній формі платник може скористатися Електронним кабінетом (cabinet.tax.gov.ua).

Меню «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету надає можливість платникам податків створити електронні документи звітності, перевірити, підписати та надіслати в електронному вигляді до контролюючих органів.

Вкладка «Вхідні» меню «Вхідні/вихідні документи» надає доступ до квитанцій щодо приймання та обробки надісланого електронного документа контролюючим органом.

Переглянути подану звітність, незалежно від способу її подання, включаючи звіти, подані на паперових носіях, можна скориставшись меню «Перегляд звітності» приватної частини Електронного кабінету.

Презентаційні матеріали щодо подання звітності платником податків в Електронному кабінеті можна переглянути тут.

Переглянути інструктивні матеріали щодо функціоналу Електронного кабінету можна за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya/e-kabinet/funktsional-e-kabinetu/instruktivni-materiali/.

Поділитися: