Підступний ботулізм

Напередодні різдвяних свят нагадав про себе ботулізм, в Рокитнівській громаді Сарненського району зареєстровано три випадки серед дорослого населення, причиною захворювання став паштет домашнього приготування.

Нагадуємо, ботулізм - гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах. Захворювання реєструється повсюдно, окрім районів вічної мерзлоти. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей, тобто вигляду, запаху ,смаку.

Збудники ботулізму широко поширені в природі і часто забруднює продукти . Проте, захворювання може виникнути тільки при вживанні тих продуктів, які зберігалися при анаеробних або близьких до анаеробних умовах ( без кисню)без попередньої достатньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в'ялені м'ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку вегетативних форм збудників та токсиноутворення.

У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому, чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тем менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.

Рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні.

З метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

- не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;

-швидкопсуючі продукти зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;

- ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;

- сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розроблювальним і нвентарем (ножі, дошки);

- захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;

- необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб, в тому числі через інтернет мережу.

Особливо актуальні ці поради в період свят, коли проводиться приготування значної кількості продуктів харчування , а споживання їх можливе не один день.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати.

Дубенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області

Новини
447 випадків торгівлі людьми викрила Нацполіція з початку повномасштабного вторгнення.
31.07.2025 09:43
447 випадків торгівлі людьми викрила Нацполіція з початку повномасштабного вторгнення. Упродовж цього періоду підозру отримали 242 трафікери. До суду скеровано обвинувальні акти відносно 18…
Державна служба України з питань праці проводить моніторингові дослідження
30.07.2025 11:00
З метою реалізації заходів щодо зниження рівня незадекларованої праці та покращення стану оформлення трудових відносин, на виконання Національного плану спільних заходів до 2025 року, Державна служба…
Леся Карнаух: ДПС виявила 7 торгових мереж, які через «дроблення бізнесу» ухилялися від сплати податків
29.07.2025 17:31
Леся Карнаух: ДПС виявила 7 торгових мереж, які через «дроблення бізнесу» ухилялися від сплати податків Державна податкова служба виявила 7 торговельних мереж, які через схему «дроблення…